Elfoglalta a rendőrség a legnagyobb riói nyomornegyedet

A brazil kormány támadást indított a Rocinha nyomortelepen bujkáló drogbandák ellen, Rio de Janeiro
Vágólapra másolva!
A speciális rendőri erők több száz tagja és a haditengerészet kommandósai felfegyverzett katonai járművekkel hatoltak be vasárnapra virradóra Rio de Janeiro legnagyobb nyomornegyedébe. A kábítószerbandák kiűzésére szervezett akció sikeres volt, a rendőrség ellenőrzése alá vonta a favelát. Az akcióban senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású, összehangolt művelet keretében tisztította meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro legnagyobb nyomornegyedét, a Rocinhát a kábítószerbandáktól - írja a BBC csatorna online oldala. A rendőrség speciális erőibe tartozók százai és tengerészeti kommandósok felfegyverzett katonai járművekkel és helikopterekkel hatoltak be a negyedbe, szombatról vasárnapra virradó éjszaka. Incidens nem történt, és lövések sem dördültek az akció alatt.

"Örömmel jelenthetem, hogy Rocinha és a szomszédos Vidigal az ellenőrzésünk alá került" - mondta Alberto Pinheiro Neto rendőrségi vezető egy sajtótájékoztatón. Közölte, hogy a nyomornegyedek (favelák) helyi idő szerint reggel hat óra óta vannak a rendőrség ellenőrzése alatt, és az utcákat - amelyeket az akció előtt pár órával zártak le - hamarosan megnyitják.

A brazil rendőrség a 2014-es futball-világbajnokság és a 2016-os olimpiai játékok előtt szeretné megtisztítani a riói nyomornegyedeket a kábítószerbandáktól. A hatóságok 2008 óta közel húsz favelából szorították ki a drogdílereket.

Néhány helyi lakos az AFP hírügynökségnek arról számot be, hogy az ablakaikból nézték, ahogy a csapatok vonulnak Rocinha kihalt utcáin. A helyiek támogatták az akciót, amitől azt remélik, hogy jobb feltételeket és kilátásokat biztosít majd nekik, és megszabadítja a favellát a bűnözőktől. A nyomornegyed néhány lakója már szerdán elhagyta a területet, amikor a rendőrség elkezdte felállítani ellenőrző pontjait a körzet bejáratainál.

A rendőrség néhány nappal korábban fogta el város legkeresettebb kábítószer-kereskedőjét: Antonio Francisco Bonfim Lopest, aki a Rocinhát uraló bűnszövetkezet vezetője volt.

Forrás: AFP/Antonio Scorza

Speciális rendőri erők és a haditengerészet kommandósai is részt vettek a nagyszabású akcióban