Mario Montit jelöli miniszterelnöknek az olasz államfő

Mario Monti egykori EU-biztos a legesélyesebb jelölt, olasz kormányalakítási tárgyalások, Napolitano
Vágólapra másolva!
Egész napos tárgyalások után vasárnap este megbízta kormányalakítással az olasz államfő Mario Monti közgazdászt, egykori uniós biztost. Feladata az olasz gazdasági reformok elfogadtatása lesz, amellyel az eladósodott Olaszországot kell talpra állítania.
Vágólapra másolva!

Giorgio Napolitano olasz államfő vasárnap este magához hívatta Mario Montit, aki megkapta a kormányalakítási felkérést. Montit támogatásáról biztosította Silvio Berlusconi pártja de csak addig, amíg az végrehajtja a gazdasági reformokat. Mario Monti a BBC szerint azt mondta, szeretné visszahozni a növekedést Olaszország számára, a büszkeséget pedig az olaszok számára.

Giorgio Napolitano államfő vasárnap egész nap tárgyalt az új olasz kormány felállításáról, a BBC szerint 17 különböző megbeszélést tartott, miután Silvio Berlusconi kormányfő szombat este lemondott. A BBC azt írta, Berlusconi egy olasz tévé adásában arra tett ígéretet, hogy megduplázza erőfeszítéseit a parlamentben Olaszország modernizálásáért.

A BBC szerint sokan reménykedtek abban, hogy még a hétfő reggeli piacnyitás előtt új kormánya lehet Olaszországnak. Mario Monti közgazdász, az AP szerint technokrata, szakértői kormányt alakíthat, de az általa támogatott szigorú takarékossági intézkedések ellenkezéseket válthatnak ki, és vannak erős ellenzői az olasz parlamentben (erről itt olvashat).

Az új miniszterelnök lesz a felelős azoknak a megszorító intézkedéseknek a megvalósításáért, amelyeknek a célja, hogy az ország úrrá tudjon lenni a rekordmagasságokba szökött adósságokon. A 68 éves Monti nagy tiszteletnek örvendő közgazdász, aki korábban az EU versenyügyi biztosa is volt, és egy európai elemző intézetet is vezet. A közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy újságcikkek tömkelegében kritizálta Berlusconit, és átfogó reformokat javasolt az olasz gazdaság megújítására. Monti vasárnap korábban nem kommentálta a kormányalakításról szóló híreket, csak annyit mondott újságíróknak, amikor elhagyta a szállodáját, hogy "látják, milyen szép napunk van?".

Monti az utóbbi napokban Napolitanóval, Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével és Silvio Berlusconival is egyeztetett. Közgazdász munkatársai szerint a volt EU-biztos már négy hónapja készül a kormányfői munkára. Kis létszámú, pártpolitikusok nélküli miniszteri csapatban gondolkodna, és a 2013-as választásokig akar hivatalában maradni.

A parlamenti pártok többsége Monti mellett áll

Az ellenzék soraiból a legtöbb középutas, illetve balközép párt támogatná Monti kinevezését a BBC szerint. A PD, a Pierferdinando Casini vezette Harmadik Pólus és az Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) támogatja a Monti irányította szakértői kormányt. Di Pietro hangsúlyozta, hogy egyetlen volt Berlusconi-minisztert sem akar látni az új kormányban. "Berlusconi nélkül Olaszország végre újraindul" - nyilatkozta Pierluigi Bersani PD-főtitkár, aki szerint az új kormány első feladata az adóreform lesz.

Berlusconi pártja, a PdL is Monti mögött áll. "Ha nem így teszünk, Monti baloldali kormányfő lesz" - mondta Berlusconi. A BBC szerint ugyanakkor több politikus is azt mondta, hogy fenntartásaik vannak vele szemben. Berlusconi egyik korábbi munkatársa, Bob Lasagna szenátor azt mondta a BBC-nek, hogy "az olaszok jelentős része még mindig úgy gondolja, hogy inkább meg kéne adni nekik az esélyt egy kormány megválasztására, mintsem hogy parancsra legyen egy kormányuk". Berlusconi fő koalíciós partnere, az Umberto Bossi vezette Északi Liga határozottan kiállt az előrehozott választások mellett, így nem támogatja Montit, és ellenzékbe vonul, ha mégis kinevezik. "Reméljük, a Monti képviselte megoldás nem lesz rosszabb a Berlusconi-problémánál. Montit tiszteljük, de nehéz dolga lesz a heterogén parlamenti többséggel szemben" - fogalmazott Roberto Maroni, az Északi Liga távozó belügyminisztere.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Mario Monti kapta meg a kormányalakítási felkérést

A piac reakciója Monti kormányalakítására nagymértékben attól függ, hogy milyen feltételekkel támogatja az új kormányt Berluconi pártja - írja az angol Guardian. A lap szerint a pártból többen az azonnali választásokat támogatják, amelyet Berlusconi népszerűtlensége ellenére, jó esélyük van megnyerni. A párt képviselői a vasárnapi tárgyalásokon nyomást gyakorolhatnak az államfőre, és egy szigorú programot írnának elő az új kabinetnek, amely például határidőhöz kötné a Brüsszel által elvárt gazdasági csomag elfogadását.

A lap szerint a legfontosabbnak tartott pénzügyminiszteri posztot valószínűleg Guido Tabellini kapja, aki Montihoz hasonlóan szintén a Bocconi egyetemen végzett. Az egyetlen miniszteri posztot kapó karrierpolitikus az új kormányban a Guardian szerint Giuliano Amato lesz, aki korábban Olaszország miniszterelnöke volt, most pedig a külügyminiszteri poszt várományosa.