Szabadon engedték a varsói zavargásokban őrizetbe vett magyart

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy Németországban élő magyar állampolgárt a pénteki zavargások alatt Varsóban. A magyar konzul szerint a lengyel nemzeti ünnepre érkezett nagy német csoporthoz tartozik. Közrend megzavarásával elkövetett kihágással gyanúsítják, ezt akár elzárással is büntethetik.
Vágólapra másolva!

Több külföldi állampolgárral együtt szabadon engedték a lengyel hatóságok azt a magyar állampolgárt is, akit a pénteki nemzeti ünnepen Varsóban lezajlott zavargásokkal összefüggésben vettek őrizetbe - tudta meg az MTI varsói tudósítója. A november 11-ei függetlenség napi kilengések miatt a lengyel hatóságok - a rendőrség tájékoztatása szerint - összesen 210 embert, köztük 95 külföldit vettek őrizetbe. Utóbbiak túlnyomó többsége, 92 német állampolgár, de egy spanyol, egy magyar és egy dán állampolgár is van köztük.

Kónya Katinka varsói magyar konzul vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lengyel hatóságok közlése szerint az őrizetbe vett magyar állampolgár német személyi igazolvánnyal azonosította magát. Ö Németországban élő magyar állampolgár, aki a lengyel nemzeti ünnepre érkezett nagy német csoport tagja.

Feltehetőleg azokhoz a német autonómokhoz tartozik, akik a lengyel nemzeti radikálisok függetlenségi menete ellen tüntettek Varsóban, bár erre vonatkozóan a lengyel hatóságok semmilyen felvilágosítást nem adtak. Közrend megzavarásával elkövetett kihágással gyanúsítják, ezt pénzbírsággal, személyi szabadság korlátozásával vagy elzárással büntethetik.

Wojciech Malek, a varsói körzeti bíróság szóvivője vasárnap reggel a TVN24 lengyel hírtelevíziót tájékoztatta arról, hogy 41 külföldivel szemben indult eljárás kihágás miatt, de ezeket az ügyeket eljárási okokból decemberre halasztották. Az érintetteket szabadlábra helyezték, és elhagyhatják Lengyelországot. Ügyükben további bizonyítékok gyűjtésére, tanúkihallgatásokra lesz szükség, az eljárás távollétükben zajlik, az ítéletek decemberben várhatók.