A brit legfelsőbb bírósághoz fordul Julian Assange

Vágólapra másolva!
Julian Assange ügyvédei kérelmezték, hogy védencük kiadatás ügyében a brit Legfelsőbb Bíróság járjon el. Két héttel ezelőtt a londoni fellebbviteli bíróság döntött úgy, hogy az erőszakkal vádolt WikiLeaks-alapító kiadható Svédországnak.
Vágólapra másolva!

A brit legfelsőbb bírósághoz fordul Julian Assange a kiadatási ügyében. Az ausztrál állampolgárságú Assange komoly jogi csatát vesztett november elején Londonban, miután a londoni fellebviteli bíróság úgy döntött, hogy az amerikai diplomáciai táviratokat kiszivárogató WikiLeaks-alapítót kiadják Svédországnak. Az Assange fellebbezését elutasító londoni fellebviteli bíróság szerint ugyanis nem lehet aránytalannak nevezni a svéd hatóságok döntését, amellyel európai elfogatóparancsot adtak ki Assange ellen, hiszen "nem egyszerű zaklatásról, hanem komoly szexuális bűncselekményről" van szó.

Az erőszakkal és szexuális zaklatással vádolt Assange ügyvédei most azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg: az ügye közérdekű kérdéseket vet fel, és ezért a legfelsőbb bíróságnak kell eljárnia.

Ha a testület Assange ügyvédeinek ad igazat, védencük a jövőre esedékes tárgyalásig feltételes szabadlábon maradhat. Assange 2010 decembere óta házi őrizetben van Norfolkban.