Egyre népszerűtlenebbek a tálibok Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Egy amerikai közvélemény-kutatás szerint az elmúlt két évben 27 százalékot vesztettek népszerűségükből a tálibok Afganisztánban. Az afgán felnőttek között egyre többen gondolják ugyanakkor, hogy Afganisztán rossz irányba halad, és az afgán hadseregről is kifejezetten rossz véleménnyel vannak.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb afgán támogatja a tálibokat, viszont egyre többen aggódnak a biztonság hiánya és a korrupció miatt Afganisztánban - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az USA kormányának támogatásával, de egy független nonprofit szervezet által végzett afganisztáni felmérés szerint az afgánokat egyre jobban zavarja a szegénység és a munkanélküliség is, és kevesebb mint felük gondolja azt, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban - írja a Washington Post.

A felmérés szerint a tálib felkelők támogatottsága 2009-ben még 56 százalék volt, 2010-ben 40 százalékra csökkent, idén pedig már csak 29 százalék szimpatizált velük. Az afgán felnőttek elsöprő többsége, 82 százalék közben támogatja az afgán kormány megbékélési törekvéseit, amely a korábban lázadó csoportokat próbálja újra integrálni a társadalomba.

A felmérés szerint amellett, hogy 46 százalék szerint az ország jó irányba halad, egyre többen gondolják, hogy a helyzet egyre rosszabb. Tavaly a megkérdezettek 27 százaléka, idén 35 százalék mondta, hogy Afganisztán egyértelműen rossz irányba halad. A legnagyobb problémának az emberek több mint harmada a közbiztonság hiányát nevezte: 71 százalék állította, hogy nem mer utazni Afganisztánon belül.

A biztonság hiányához a megkérdezettek közel fele szerint hozzájárul, hogy az afgán rendőrség és az afgán hadsereg amatőr, és rosszul van kiképezve. A Washington Post szerint ugyanakkor egyre többen gondolják, hogy a biztonsági erők, amelyek képzésére az USA dollármilliárdokat költ, rohamosan fejlődnek, és ezért 2014 után fokozatosan át tudják majd venni a rendfenntartást és a hadműveletek végrehajtását az amerikaiaktól.