Vágólapra másolva!
A különleges afrodiziákumként is ismert gombafajta a szegény nepáliak egyik fő bevételi forrását jelenti. Az egyik falu hat lakóját életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert megölték a gomba betakarítására a hegyekbe érkező idegeneket.
Vágólapra másolva!

Gyilkosság miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt hat férfit egy nepáli bíróság, mert a vád szerint 2009 júniusában megöltek hét, nem a falujukban lakó embert, akik a rendkívül sokat érő, gyógyhatású készítményként is használt lepkebábot próbáltak betakarítani a himalájai hegyekben - írja a BBC csatorna online oldala. Tizenhárom másik falubelit két év börtönre ítéltek, mert részt vettek a gyilkosságokban, huszonegy vádlottat pedig felmentettek.

A yarsagumba névre hallgató hernyóbáb a szegény himalájai közösségek egyik fő bevételi forrása. Egy kilóért több tízezer dollárt fizetnek Kínában. Az úgynevezett "himalájai Viagra" ügye címlapsztori lett Nepálban.

A yarsagumba tulajdonképpen nem más, mint az egyik lepkefaj mumifikálódott bábja, amelyet megtámadott a kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). A gomba a hernyó szerveiben megtelepedve terebélyesedik, gazdaállatát lassan megöli, testét pedig mumifikálja. A távol-keleti gyógyításban gyógyhatású gombaként tartják számon, és híres a himalájaiak körében.