Elhibázott mélytengeri fúrás miatt ömlik az olaj Brazília partjainál

olaj, olajszennyezés, mélytenegeri fúrás, olajfolt, ökológiai katasztrófa
Vágólapra másolva!
Olaj szivárog az óceánba egy mélytengeri olajlelőhelyen Brazília partjainál - ismerte el a környéken fúrásokat végző amerikai olajcég. A helyi hatóságok szerint egy félresikerült olajfúrás miatt több száz hordó olaj jut a tengerbe naponta. A cég 18 hajóval próbálja megakadályozni az olajszivárgást.
Vágólapra másolva!

Naponta 200-330 hordó olaj szivárog a tengerbe Brazília partjainál, ahol egy 163 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki, miután egy amerikai cég vélhetően elrontott egy mélytengeri olajfúrást. A Chevron olajvállalat helyi idő szerint hétfőn elismerte, hogy a Rio de Janeiro szövetségi állam partjaihoz közeli Frade olajmezőn észlelt olajszivárgás valószínűleg kapcsolatba hozható egyik kutatófúrásával.

Ezt megelőzően a brazil olajipari hivatal közölte, hogy valószínűleg a kísérleti olajfúrás következtében fokozódott a nyomás az olajkút környékén, ami szivárgáshoz vezetett egy tengerfenéki hasadékból, 1184 méter mélyen. A hatóság hangsúlyozta, hogy ezért a Chevront terheli a felelősség, tekintettel arra, hogy az amerikai vállalat termel olajat a Frade olajmezőn.

A Chevron közölte, hogy megpróbálja lezárni a mélytengeri kutat. Jelenleg 18 hajóval végzik a kárelhárítást a térségben, az olajfolt egyelőre délkeleti irányba távolodik Brazília partjaitól.

Tavaly a világ legnagyobb olajszennyezését okozta egy mélytengeri olajfúró torony a Mexikói-öbölben, amely felrobbant és elsüllyedt. A BP fúrótornyának katasztrófája hatalmas károkat okozott a tengeri élővilágban (erről szóló cikkeinket itt olvashatja).