Jogosan követelik Borisz Abramovicstól a Malév megvásárlására adott hitel egy részét

Vágólapra másolva!
Borisz Abramovicsnak 42 millió eurót kell fizetnie egy bírósági döntés értelmében az orosz Külgazdasági Banknak, mivel az általa alapított AirUnion légi szövetség csődje után az AirBridge konzorcium nem törlesztette a Malév megvásárlására felvett hitelt, a kezes pedig eltűnt.
Vágólapra másolva!

Jogosnak találta a moszkvai bíróság az orosz Külgazdasági Bank követelését, amely a Malév megvásárlására adott hitel egy részét perli Borisz Abramovicstól. A moszkvai polgári bíróság döntése szerint Borisz Abramovicsnak, a csődbe ment AiRUnion cég alapítójának 42 millió eurót kell fizetnie a felperes orosz Külgazdasági Banknak, amely 2007-ben 70 millió eurót adott kölcsön a magyar légitársaság, a Malév megvásárlására az Airbridge konzorciumnak - közölte a Ria Novosztyi hírügynökség információira alapozva a Védomosztyi című orosz lap. Abramovics az AirBridge konzorciumban 49,5 százalékos tulajdonrészt szerzett, és a Malév 99,95 százalékos tulajdonosa lett.

Az AiRUnion 2009-es csődje után az orosz Külgazdasági Bank szerezte meg az Airbridge részvényeinek 49,5 százalékát. Ez azonban nem fedezi a követelést. A konzorcium nem törlesztette a hitelt, a kezes eltűnt.

Borisz Abramovics részvényeiről nincsenek hírek, Oroszországból elutazott, hol Németországban, hol Izraelben tűnik fel, de ezekkel az országokkal Oroszországnak nincs jogsegély egyezménye.

2010. február végén a magyar Pénzügyminisztérium, az orosz Külgazdasági Bank és a Malév korábbi tulajdonosai megállapodtak arról, hogy a Malév részvényeinek 95 százaléka a magyar államé lesz, amely még százmillió euróval tartozik az orosz Külgazdasági Banknak a Védomosztyi orosz lap szerint. A magyar állam öt év múlva egy összegben fizeti ki adósságát. Az Airbridge Zrt. részesedése a Malévben öt százalékra csökkent.