A követelések előtt meghajolva több mint 300 millió forintnak megfelelő jüant fizetett ki a kínai adóhatóságnak Aj Vejvej, a kommunista vezetés kemény bírálójaként ismert kínai művész. A férfi kedden azt mondta, hogy felháborodottnak és tehetetlennek érzi magát, mert az ellene felhozott adócsalási vádak törvénytelenek. Ha azonban nem tett volna meg mindent a hatóságok parancsa szerint, a feleségét is börtönbe zárhatták volna.

Beadta a derekát az adóhatóságnak a legismertebb kínai művész, Aj Vejvej, akinek a cégétől 15 millió jüannyi (552 millió forint) adóhátralékot követeltek. A férfi kedden az adóhivatal munkatársainak kíséretében az összeg több mint felét, 8,5 millió jüant (312 millió forint) fizetett be egy állami bankszámlára biztosítékként, ellenkező esetben ugyanis a hatóságok a rendőrséghez utalták volna az ügyét.

A világszerte ismert Aj Vejvej állítólagos adócsalási ügye áprilisban kezdődött, amikor letartóztatták a pekingi repülőtéren, majd három hónapig fogságban tartották. A kínai hatóságok később azzal indokolták a letartóztatást, hogy a művészhez kötődő pekingi cég, a Fake Cultural Development Ltd. hatalmas adótartozást halmozott fel. A művész és támogatói szerint ugyanakkor az ügy csak eszköz arra, hogy elhallgattassák a kínai kommunista vezetéssel szemben kritikus művészt és aktivistát.

Aj Vejvej törvénytelennek tartja a cégre kirótt adótartozás jogosságát, és nem is akarta befizetni a hatóságok által követelt pénzt, mert azt gondolta, hogy azzal "elismerné", hogy jogos a követelés. A művész azt javasolta, hogy a pénzt egy külön bankszámlán helyezzék el biztosítékként, amíg az ügyben a fellebbezés tart, de a hatóságok nem álltak kötélnek.

"Ha nem úgy csináljuk, ahogy ők akarják, akkor a biztonsági szervek kezébe adnának minket, akik akár új eljárást is indíthattak volna ellenünk adófizetés megtagadásának vádjával, és ki tudja, mit tettek volna" - mondta. Mivel az adóhatóság a rendőrséggel fenyegetőzött, végül kénytelen volt úgy cselekedni, ahogy megkövetelték, mert nem akarta veszélybe sodorni a kollégáit. Aj Vejvej szerint az adótartozással megvádolt cégnek nem is ő a tulajdonosa, de ez a hatóságokat szintén nem érdekelte. Ha az ügy a rendőrségre jut, letartóztathatták volna többek között a feleségét is, aki a cég jogi képviselője.

Az adóhatóságnak kifizetett pénz azokból az adományokból gyűlt össze, amelyeket Aj Vejvej támogatói ajánlottak fel a művész megmentésére. Ő azt ígérte, hogy visszafizeti a pénzt az adományozóknak, noha egyáltalán nem biztos, hogy a biztosíték elhelyezése után valóban elindulhat a fellebbezési eljárás, és vissza tudja szerezni az összeget. "Fel vagyok háborodva, és tehetetlennek érzem magam" - mondta a pénz befizetése után Aj Vejvej a BBC-nek.

A Fake cégnek most 60 napja van arra, hogy felülvizsgálatot kérjen az adócsalási ügyben. Az AP többször próbálta megszólaltatni az ügyben a pekingi adóhatóság irodáját, de kedden ott nem vették fel a telefonokat, és a BBC szerint egyetlen másik kormányzati szerv sem nyilatkozott.