Rendőrök próbálják feloszlatni a Wall Street-i tüntetőket New Yorkban

occupy wall street, tüntetés, new york
Vágólapra másolva!
Kizavarja a New York-i rendőrség a tüntetőket Manhattan központjából, ahol közel két hónapja tüntetnek az Occupy Wall Street mozgalom tagjai. A tüntetők az [origo]-nak azt írták, hogy a rendőrség hatalmas erőkkel kezdte el kinyomni őket a táborukból. A város vezetése azt ígéri, hogy mindenki visszatérhet, ha "kitakarították" a teret, egy aktivista azonban verésekről és letartóztatásokról beszélt az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

A New York-i rendőrég hatalmas erőkkel kezdte felszámolni azoknak a tüntetőknek a táborát, akik közel két hónapja szállták meg a Manhattan központjában található Zuccotti Parkot - tudta meg az [origo] a tüntetőktől. Az Occupy Wall Street (Foglaljuk el a Wall Streetet) nevű mozgalom PR-csapatának közleménye szerint a rendőrök helyi idő szerint hajnali 1 után nem sokkal (magyar idő szerint reggel 7 után) kezdték meg a tér kiürítését.

"Jelenleg mintegy 400 tüntető lehet a téren, akik farkasszemet néznek a rendőrökkel" - mondta az [origo]-nak Beka Economopolous, a mozgalom egyik szervezője, akit telefonon értünk el. A tüntető, aki New York-ban telefonon és interneten tartja a kapcsolatot a téren maradtakkal, azt mondta, hogy több letartóztatásról is hallott, egyik szervezőjüket pedig megverték a rendőrök. "A hatóságok lezárták a környéket, senki nem tud bejutni a térre, a metró nem közlekedik a környéken, és a Brooklyn hidat is lezárták" - mondta.

Economopolous szerint a rendőri akció kezdetén néhányan engedelmeskedtek a felszólításnak, és elhagyták a teret, mert nem merték kockáztatni az ellenállást: "vannak köztünk bevándorlók, akiknek nincs állampolgárságuk, és nem kockáztathatnak egy büntetőeljárást, mert kitoloncolnák őket" - magyarázta. Mások azonban úgy döntöttek, hogy maradnak - tette hozzá. Az aktivista szerint a környező utcákon rengeteg támogató gyülekezik, akik nem tudnak bejutni a Zuccotti parkba, miközben a rendőrség állítólag fákat vág ki a téren.

"Nem lehet kiszorítani"

A tüntetők közleményükben azt kérték, hogy a sajtó képviselői azonnal jöjjenek a helyszínre. A mozgalom közleménye szerint támogatóik és szövetségeseik a rendőri akció hírére az egész városban készülődni kezdtek, és a következő napokban is akciókat, köztük újabb "megszállásokat" terveznek.

A közlemény szerint egy olyan mozgalmat, mint az Occupy Wall Street, nem lehet "kiszorítani". "Néhány politikus fizikailag eltávolíthat ugyan minket a közterekről, a mi tereinkről, és fizikailag sikert arathatnak. De mi eszmék harcát vívjuk, és nem szoríthatnak ki egy eszmét, ha annak az eszmének elérkezett az ideje" - írták.

A Zuccotti parkban, amelyet a tüntetők Liberty Square-re (Szabadság térre) neveztek át, immár két hónapja tüntetnek a spanyol mintára szervezett ellenállók, akik a társadalmi igazságtalanság, az amerikai gazdasági, politikai és társadalmi rendszer és a nagyvállalatok kapzsisága ellen tiltakoznak. A tüntetők azt állítják magukról, hogy a társasdalom 99 százalékát képviselik az ország vagyonát kezében tartó 1 százalékkal szemben (A tüntetőkről, céljaikról és a Zuccotti parkról ebben a cikkben olvashat részletesen).

"Ideiglenesen el kell hagyni"

New York polgármesteri hivatala Twitter-oldalán megerősítette a tüntetők kiszorításának hírét. Eszerint a tüntetőknek "ideiglenesen el kell hagyniuk a teret, él kell távolítaniuk a sátraikat és ponyváikat. A rövid közlemény szerint a tüntetők később visszatérhetnek, "ha a teret megtisztították".

Forrás: AFP
Rendőrsorfal és szembeszegülő tüntetők

A New York Times szerint a rendőrségi akció helyi idő szerint hajnali 1-kor vette kezdetét, amikor a rendőrség közölte a tüntetőkkel, hogy a park megszállása egyre nagyobb egészségügyi és tűzbiztonsági kockázatot jelent. A rendőrök állítólag felszólították mindenkit, hogy azonnal távolítsa el a holmiját a térről, majd közölték, hogy mindenkit letartóztatnak, aki ellenállást tanúsít.

Az Occupy Wall Street mozgalom szervezői korábban különös figyelmet fordítottak arra, hogy megszervezzék az általuk elfoglalt tér takarítását, nehogy okot szolgáltassanak a kiürítésre. A szervezők tisztában voltak vele, hogy a köztisztasági problémákra hivatkozva a városnak joga lehet elzavarni őket, és a park tulajdonosa erre többször is tett kísérletet. A tüntetők takarító brigádjainak köszönhetően azonban korábban sikerült elejét venni ennek. Nem egyértelmű, hogy a polgármesteri hivatal most mit ért a tér "megtisztításán".

Máshol is felszámolták őket

A BBC szerint egy a teret figyelő webkamerán az látszott, hogy a tüntetők összegyűltek a parkban, miután a rendőrök benyomultak, hogy eltávolítsák őket. A téren táborozó emberek azt skandálták, "Egész nap és egész héten itt maradunk a Wall Streeten" ("All day, all week Occupy Wall Street"). A webkamera felvételei szerint a tér körül még magyar idő szerint reggel 9 után is rendőrök álltak, a tüntetők pedig nem voltak hajlandóak elhagyni a teret (az eseményeket ezen a webkamerán követheti élőben).

Egy nappal korábban a rendőrség feloszlatta a kaliforniai Oaklandben tartott "occupy" demonstrációt is, ahol 33embert vettek őrizetbe. Vasárnap az Oregoni Portland tüntetését oszlatták fel a rendőrök. A New York-i tüntetés, amely világszerte - köztük Budapesten is - demonstrációkat ihletett, a BBC szerint nagy nyomás alá helyezte Michael Bloomberg New York-i polgármestert. Az utóbbi időben egyre több helyi vállalat sürgette a politikust, hogy számolja fel a manhattani tábort, amely november 17-én lesz két hónapos.