Dezertőrök támadtak egy katonai bázisra a szíriai főváros közelében

2011.11.16. 10:58

Megtámadta a légierő titkosszolgálatának épületét a hadseregből kiugró katonák egy csoportja a szíriai főváros közelében szerda hajnalban - közölte egy szír ellenzéki csoport. Az eset jelentőségét az adja, hogy a márciusban kezdődött tiltakozások óta ez a legnagyobb horderejű  támadás, valamint az, hogy az elnök elleni eddigi tüntetések és akciók csak a fővárostól távol zajlottak. A harc hírét hivatalos állami források nem erősítették meg.

Több támadást indítottak szerdán kora hajnalban a Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik legfontosabb katonai bázisa ellen a főváros, Damaszkusz közelében. A hadseregből távozó erők megtámadták a szír hírszerzés épületét is - számol be az AP hírügynökség.

"A szabad szír hadsereg" elnevezésű csoport közleményben tudatta, hogy a fő támadás célpontja a légierő titkosszolgálatának épülete volt Damaszkusz elővárosában, Harasztában. A csoport közlése szerint több támadás zajlott ezalatt több más elővárosban is.

Ellenzéki csoportok beszámolója szerint a hírszerzés épületét három oldalról támadták meg automata gépfegyverekkel és rakétameghajtású gránátokkal.

A közleményben foglalt támadások hírét más források nem erősítették meg.  Miután a szír vezetés korlátozza a külföldi újságírók mozgását az országban, az egyes jelentések valóságtartalma nehezen ellenőrizhető.

A BBC arról ír a Szír Forradalmi Általános Bizottság közlésére hivatkozva, hogy a támadásban az épület megsemmisült, valamint hogy ez volt a legnagyobb horderejű támadás a márciusban kezdődött zavargások óta. A brit csatorna szerint a légierő titkosszolgálata az egyik legfélelmetesebbnek tartott állami szerv, mely azért szálka a tiltakozók szemében, mert részt vesz a tiltakozások elfojtásában.

Az AP tudósítása szerint a fővároshoz, Damaszkuszhoz közeli támadások eddig ritkák voltak, az eddigi összecsapások fő súlypontja az északnyugati Idlib, a központi Homsz és a déli Daraa tartományokban volt.  Egy két nappal ezelőtti támadásban a dezertőrök 34 Aszadhoz hű katonát öltek meg, ami az egyik legvéresebb napja volt a nyolc hónapja tartó tüntetéssorozatnak.

Az ENSZ adatai szerint több mint 3500 embert megöltek a kormányerők azóta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök önkényuralmi rendszere ellen március 18-án felkelés robbant ki Szíriában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK