Elfogatóparancsot adott ki a hágai törvényszék saját volt szóvivője ellen

2011.11.16. 19:39

Carla Del Ponte volt főügyész egykori szóvivőjét, Florence Hartmannt bizalmas információk kiszivárogatásáért ítélték el, de nem fizette ki a rá korábban kirótt hétezer eurós pénzbüntetést. A hágai törvényszék most elfogatóparancsot adott ki ellene.

Elfogatóparancsot adott ki saját volt szóvivője ellen szerdán a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében eljáró, hágai székhelyű nemzetközi törvényszék, mert nem fizette ki a rá korábban kirótt hétezer eurós pénzbüntetést.

A nemzetközi törvényszék 2009 szeptemberében ítélte el a francia állampolgárságú Florence Hartmann volt szóvivőt bizalmas információk kiszivárogtatásáért. A korábbi újságíró Hartmann 2000 és 2006 között dolgozott Carla Del Ponte akkori főügyész szóvivőjeként. Távozása után könyvet írt, és több cikket publikált a törvényszék munkájáról. Ezekben tett közzé néhány olyan információt, amelyet csupán belső tájékoztatásra szántak. Ezekben az információkban sajtóértesülések szerint a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatos, bizalmas eljárási döntésekre vonatkozó feljegyzésekről van szó.

Hartmann fellebbezett az ítélet ellen, de az idén júliusban fellebbviteli szinten is megerősítették a hétezer eurós büntetést. A volt szóvivőnő ezt nem volt hajlandó kifizetni, ezért a nemzetközi törvényszék most előírta a francia hatóságoknak az elítélt felkutatását és őrizetbe vételét.