Bin Laden "kedves volt és gyengéd" egykori jobbkeze szerint

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden emberi oldaláról beszél egy frissen kiadott videón az al-Kaida élén őt követő Ayman az-Zavahiri. Zavahiri szerint bin Laden mindig nagy figyelmet fordított gyerekei nevelésére, és mindig meghatódott, ha a 2001. szeptember 11-i támadás elkövetőire gondolt.
Vágólapra másolva!

"Kedves" volt és "gyengéd", mondta Oszama bin Ladenről, az al-Kaida terrorszervezet májusban megölt vezetőjéről utódja, Ajman az-Zavahri. Zavahri egy frissen az internetre feltöltött videofelvételen beszél az egykori terrorvezérről, aki szerinte egy érzékeny ember volt.

A Napok az imámmal: első rész című félórás videón Zavahri azzal indokolja a videó elkészítését, hogy bemutassa bin Laden "emberi oldalát", és az emberek megismerhessék hatalmas hűségét. Az emberek nem tudják, hogy egy gyengéd, kedves, szelíd ember volt, finom érzésekkel, még akkor is, amikor kemény volt" - mondta róla. "Soha nem találkoztam hozzá hasonló emberrel."

Zavahri szerint kitüntetés volt számára az az idő, amelyet bin Ladennel tölthetett. Felelevenítette, bin Laden hogyan reagált, amikor megtudta, hogy Zavahri néhány családtagja életét vesztette: könnyes szemmel kereste fel, és megölelte.

Forrás: AFP/CNN
Forrás: AFP/CNN

Zavahri szerint bin Laden odaadó volt gyerekeivel, nagy figyelmet fordított nevelésükre, annak ellenére, hogy folyamatosan költöztek. A bin Laden által alkalmazott tanár szerinte bottal fenyítette a gyerekeket, hogy rendesen tanuljanak a Koránból.

Az egykori terrovezér nem szerette volna, ha feledésbe merül a 2001 szeptemberi támadások elkövetőinek neve, ezért mindig rendkívüli pontossággal, jósággal és hálával emlékezett rájuk, emlékül mindig meghatotta. Egyszer, amikor együtt bujkáltak az afganisztáni Tora Bora hegyei között, halotti igazolásokat kezdett írni a merénylőkről, attól tartva, hogy ha megölik, akkor nem tud megemlékezni "ezekről a hős mártírokról" - mesélte Zavahri.

A BBC által megkérdezett elemzők szerint Zavahri célja a videóval részben az lehet, hogy saját népszerűségét javítsa az al-Kaida híveinek körében az őt a meggyilkolt vezérhez fűződő, bensőséges kapcsolat hangsúlyozásával.