Rakétával támadták a kormánypárt irodáját Szíria fővárosában

2011.11.20. 8:49

Rakétagránátok csapódtak a kormányzó Baasz párt irodájába vasárnapra virradóan Damaszkuszban, Szíria fővárosában. Az épület üres volt, szemtanúk szerint így akartak üzenni a hatalomnak.

Legalább két rakétagránát csapódott be vasárnap hajnalban Damaszkuszban a kormányzó Baasz párt irodáinak helyt adó épületbe - írja szemtanúkra hivatkozva a brit BBC internetes oldala.

Egy szemtanú azt mondta a Reutersnek, hogy a támadás hajnalban történt, amikor az épület jórészt üres volt. Éppen ezért úgy véli, hogy így akartak üzenni a szíriai hatalomnak. A beszámolók szerint füst száll fel az épületből, és két tűzoltóbrigád érkezett a helyszínre. A rendőrség lezárta azt a teret, ahol a pártiroda épülete található.

Ez volt az első ilyen, feltehetően ellenzéki támadás a fővárosban, Damaszkuszban azóta, hogy márciusban tüntetések kezdődtek a rendszer ellen. Korábban a fővárostól távol eső területeken zajlottak a megmozdulások. Az elmúlt napokban egyre több jel utal arra, hogy a többhónapos zavargások után polgárháború-közeli helyzet alakult ki Szíriában.

A támadást ugyanakkor hivatalosan nem erősítették meg. Mivel a külföldi újságírók mozgását korlátozzák az országban, a szemtanúktól érkező jelentések hitelességét nehéz ellenőrizni.

Az incidens néhány órával az után történt, hogy éjfélkor lejárt az Arab Liga által megszabott határidő. A szervezet szerdán három napot adott Damaszkusznak arra, hogy leállítsa a rendszerellenes tüntetők elleni erőszakkampányát, különben gazdasági szankciókkal kell számolnia. Az ultimátum ellenére szombaton isi folytatódott a rendszerellenes tüntetők elleni erőszak Szíriában: szombaton legkevesebb 14 ember vesztette életét a karhatalmi erők fellépésében.

A szíriai elnök, Bassár el-Aszad ígéretet tett arra, hogy folytatja az ellenzéki csoportok felszámolást." Biztosíthatom Önöket arról, hogy Szíria nem hajol meg, és továbbra is ellenáll a nyomásnak" - fogalmazott a The Sunday Times című brit lapban megjelent interjúban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK