Abszolút többséggel nyert a Néppárt Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A részeredmények szerint abszolút többséget szerzett a konzervatív Néppárt Spanyolország parlamentjében a vasárnap tartott választáson - jelentette a Reuters a spanyol belügyminisztérium honlapján megjelentekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség szerint a szavazókörök 78 százalékának adatai alapján az eddigi ellenzéki párt a szavazatok 44 százalékát kapta, amivel 187 helyet szerzett a 350 tagú törvényhozásban. A kormányzó szocialisták 29 százalékot szereztek, ez 109 parlamenti helyet jelent. A szocialisták szóvivője, José Blanco már el is ismerte pártja vereségét.

A Mariano Rajoy vezette Néppárt győzelme nagyarányúnak számít, a BBC brit közszolgálati csatorna szerint a spanyol jobboldal a Franco-diktatúra 1975-ös bukása óta nem aratott ekkora győzelmet.

Az RTVE közszolgálati televízió megbízásából készült közvélemény-kutatás adatai szerint a katalán Konvergencia és Unió (CiU) 13-15, míg az Egyesült Baloldal (IU) 6,7 százalékkal várhatóan 9-11 képviselői helyre tesz szert. A felmérések alapján a baszk függetlenségi törekvéseket képviselő Amauir baloldali koalíció is bejutahatott a törvényhozásba, 6-7 mandátumot szerezve.

Spanyolországban előre hozott parlamenti választást tartottak vasárnap. Hétévi szocialista kormányzás után fölényes jobboldali fordulatot vetítettek előre a felmérések, José Luis Rodríguez Zapatero kormánya ugyanis nem tudta hatékonyan kezelni a gazdasági és pénzügyi válság következményeit.

A parlament mandátuma eredetileg 2012 márciusáig szólt volna, a kormány éppen a válság miatt döntött a voksolás előrehozásáról. Az országban nagyon magas, húsz százalék fölötti a munkanélküliségi ráta, egymillió családot fenyeget a kilakoltatás veszélye a nem törlesztett lakáshitelek miatt. Emellett a spanyol állampapírok hozama az utóbbi időben hét százalékra emelkedett, kétségessé téve az ország finamnszírozásának fenntarthatóságát.

A 2004 óta ellenzékben politizáló konzervatív Néppárt vezetőjére, Mariano Rajoyra nehéz feladat vár. A kérdés leginkább az, milyen megszorító intézkedéseket fog hozni a majdani új kormányfő. A Néppárt kampányfőnöke, Miguel Arias kijelentette, a spanyolok készek meghozni a szükséges áldozatokat.

A BBC szerint az elemzők megegyeznek abban, hogy a választások győztesének nagyon gyorsan kell cselekednie a piacok megnyugtatása végett.