CIA-kémeket buktatott le a Hezbollah Libanonban

Vágólapra másolva!
Bár korábban az amerikai hatóságok tagadták, de most egy amerikai hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó források elismerték, több CIA-ügynököt is elfogott Libanonban a Hezbollah.
Vágólapra másolva!

Több amerikai kémet is felfedtek a libanoni hatóságok az elmúlt hónapokban - írja az Associated Press amerikai hírügynökség meg nem nevezett hivatali forrásokra hivatkozva. Az AP jelentése szerint a lebukott CIA-ügynökök nagyban nehezítik az amerikai titkosszolgálat működését, mert az első számú amerikai feladat a Libanonban dolgozó amerikai ügynökök, és beépített emberek védelme.

A libanoni Hezbollah vezetője még júniusban jelentette be, hogy legalább két CIA-ügynököt találtak a Hezbollah soraiban, ezt akkor a libanoni amerikai nagykövetség vezetője tagadta. A Hezbollahot az Egyesült Államok terroristaszervezetnek tartja, amely közeli szövetségese Iránnak.

Az amerikai hatóságok ma már azonban arról beszélnek, hogy a Libanonban történt események hatása nagyobb a megszokottnál. Az AP nevük elhallgatását kérő informátorai szerint a CIA ügynökei az elmúlt időszakban sokkal több energiát fordítottak a terrorizmus elleni harcra, mint alapfeladatukra, vagyis nem gátolták meg kellőképpen a rivális titkosszolgálatokat abban, hogy információkat gyűjtsenek, ez vezetett néhány ügynök titkos személyazonosságának felfedéséhez.

Az AP-nek arra a kérdésére, hogy mi történt pontosan Libanonban egy hatósági személy azt felelte, hogy a Hezbollah egy komoly ellenfél, amely több amerikai haláláért felel, mint bármely terroristacsoport 2011 szeptembere óta. A hatósági személy szerint a Hezbollah és Irán az elmúlt években sokat fejlődött, lényegesen könnyebben találnak rá a beépített ügynökökre, és ügyesebben használják ki más titkosszolgálatok hibáit, mint korábban.

Egyelőre nem tudni, hogy kik voltak a Libanonban lebukott ügynökök, és hogy mi történt velük. Matthew Levitt, a Hezbollah működéséről könyvet író amerikai kutató szerint a szervezet nem egyformán kezeli az elkapott kémeket. "Minden attól függ, hogy kit kaptak el, és hogy ők mit mondtak a Hezbollahnak. Előfordult már, hogy eltűntek elfogott ügynökök, de olyan is, hogy szabadon engedték őket" - mondta.