Kórházi kezelése idejére kijöhet a börtönből a volt ukrán kormányfő

Vágólapra másolva!
Hátfájdalmai miatt kiengedik a börtönből Julia Timosenkót. A volt ukrán kormányfőt egy kijevi kórházba szállítják. Viktor Janukovics szerint a börtönben nem megfelelő az egészségügyi ellátás, ezért jöhet ki néhány napra Timosenko.
Vágólapra másolva!

Néhány napra kiengedik a börtönből Julia Timosenkót, akit a következő napokban egy kijevi kórházban ápolnak majd - írja a brit BBC. A volt ukrán kormányfő októberben került börtönbe, miután a bíróság hét évre ítélte hatalommal való visszaélés miatt. Timosenko novemberben hátfájásra panaszkodott, ügyvédje szerint betegségében szerepet játszott az is, hogy cellájában mindössze 14 fokos a hőmérséklet.

Timosenko ideiglenes szabadlábra helyezését Viktor Janukovics ukrán államfő hagyta jóvá, akit Timosenko és hívei is többször azzal vádoltak meg, hogy koncepciós pert indított az 50 éves volt kormányfővel szemben. Janukovics kedden azt mondta, azért engedik ki a börtönből Timosenkót, mert az egészségügyi ellátás a börtönben nem megfelelő. Janukovics szerint már kedden, de legkésőbb szerdán megkezdődhet Timosenko kezelése Kijevben. Az ukrán parlament emberjogi biztosa hétfőn azt mondta, Timosenko annyira beteg, hogy az ágyból sem tud kikelni.

Elmaradhat az EU-Ukrajna csúcs

Közben a Timosenko-ügy "igazságos" felülvizsgálatától tette függővé kedden Kijevben az uniós tagország Litvánia elnöke, Dalia Grybauskaite a decemberre tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozó megtartását.

"A decemberre tervezett csúcstalálkozó sikere - sőt, a megtartása - attól függ, hogyan tudja Ukrajna bebizonyítani, mennyire képes az EU-val való társulás szellemében élni" - jelentette ki vendéglátójával, Viktor Janukovics elnökkel közösen tartott kijevi sajtótájékoztatóján Grybauskaite asszony. "Az EU-t sokkolták a Timosenko asszony perében hozott döntések" - jelentette ki a litván államfő.

Grybauskaite hangsúlyozta: feladata, hogy tolmácsolja az Európai Unió álláspontját, amely a Timosenko-ügy miatt októberben már lemondta Janukovics elnök brüsszeli látogatását. Az Európai Unió az ítélethozatal után "politikailag motiváltnak" minősítette a pert, és kilátásba helyezte, hogy elmaradhat a társulási és szabadkereskedelmi szerződések decemberre tervezett aláírása Kijevvel.