Meghalt Mitterrand volt francia elnök özvegye

Vágólapra másolva!
Meghalt Danielle Mitterand, a volt francia köztársasági elnök, Francois Mitterrand özvegye. A volt francia first lady több humanitárius ügy mellett is kiállt. Nyolcvanhét éves volt.
Vágólapra másolva!

Meghalt 87 éves korában Danielle Mitterrand, Francois Mitterand volt francia államfő özvegye. Pénteken szállították a párizsi Georges-Pompidou kórházba, ahol mesterséges kómában tartották. Kedden, helyi idő szerint éjjel két órakor halt meg.

A Le Monde című francia lap azt írja, Danielle Mitterrand mindig is jobban érezte magát humanitárius aktivistaként, mint elnökfeleségként. 1986-ban létrehozott embei jogi alapítványa, a France Libertés a többi között azon dolgozott, hogy a rászorultak tiszta vízhez jussanak. Küzdött a tibetiek, a kubaiak és a kurdok jogaiért is.

Húszéves volt, amikor férjhez ment a francia szocialista párt későbbi elnökéhez, Francois Mitterand-hoz. Három fiúk volt, egyikük még születésekor meghalt. Danielle Mitterrand 1981 májusában lett Franciaország első asszonya, az Elysée-palotában azonban mellőzte a protokollt, és a pozíciójával járó előnyöket mindenekelőtt humanitárius ügyek érdekében használta ki.

Férje 1996-os halála után folytatta politikai és emberi jogi munkáját, több globalizációellenes és kisebbségi jogi fórumon vett részt. Később azonban eltávolodott az egykor a férje által vezetett szocialista párttól.