Törökország bocsánatot kért tízezernyi kurd megöléséért

Vágólapra másolva!
Szerdán hivatalosan is bocsánatot kért egy az előző század harmincas éveiben történt kurd lázadás véres leverése miatt a török miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A török miniszterelnök első ízben kért bocsánatot azért, hogy a hadsereg csaknem 14 ezer kurdot ölt meg a 30-as években kitört nemzetiségi lázadás leverésekor. Recep Tayyip Erdogan szerdán kijelentette: "Ha szükséges egy állami szintű bocsánatkérés, akkor én most bocsánatot kérek" a Dersim (mai nevén Tunceli) városban 1936 és 1939 között történtekért. A kurd felkelés leverése érdekében a török hadsereg kíméletlen bombázásokat és ágyúzásokat hajtott végre Dersim tartományban. A hadsereg hadműveleteit bírósági eljárás nélküli kivégzések követték a zömmel alevita kurdok lakta térségben.

A kormányfő a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársaság Néppárt (CHP) vezetőjének, Kemal Kilicdaroglunak a felhívására reagált, amely szerint Törökországnak szembe kell néznie a múltjával. Kilicdaroglu családja Tunceliből származik. Erdogan egyúttal felszólította az ellenzéki politikust, hogy ő is kérjen bocsánatot a hét évtizeddel ezelőtt történtekért, mivel akkor a CHP volt hatalmon Törökországban.

A CHP-t maga Kemal Atatürk, a modern Törökország megalapítója hozta létre. Nemrég Erdogan pártjának egy képviselője azt javasolta,hogy adjanak új nevet Isztambul második számú nemzetközi repülőterének, amely jelenleg Atatürk fogadott lányának, a vadászpilótaként hírnevet szerzett Sabiha Gökcennek a nevét viseli. Gökcen annak idején aktívan részt vett Dersim bombázásában - indokolta javaslatát az AKP képviselője.

Enyhülőben a török-kurd-viszony

Az elmúlt években sokat változott Törökország politikája a legnépesebb török kisebbséggel, a kurdokkal szemben. Az új török állam megalakulása óta folyó üldöztetésre a kurdok újabb és újabb felkelésekkel válaszoltak, a legutóbbit és egyben a legvéresebbet 1984-ben indította a Kurdisztáni Munkáspárt, a harcokban legalább 40 ezer ember vesztette életét, a konfliktus hatalmas gazdasági, politikai és diplomáciai károkat okozott Törökországnak.

Két éve a kurd felkelés 25. évfordulóján Recep Tayyip Erdogan török kormányfő megindító beszédet mondott a parlamentben a török és a kurd anyáknak a harcokban elvesztett fiaik miatt érzett közös fájdalmáról - amelyhez hasonló gesztust korábban egyetlen török kormányfő sem tett.