A választások elhalasztásáért is tüntetnek Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Ismét több tízezres tömeg követeli a kairói Tahrír téren, hogy az egyiptomi katonai vezetés adja át a hatalmat a polgári erőknek. A tüntetésen részt vesz az elnöki ambíciókat dédelgető Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori vezetője.
Vágólapra másolva!

Tízezrek gyűltek össze a kairói Tahrír téren pénteken a szervezők által "utolsó esély" névvel illetett megmozduláson, hogy kikényszerítsék az egyiptomi katonai vezetés azonnali távozását - közölte a brit BBC internetes oldala. Egyesek azt követelik, hogy halasszák el a hétfőre kitűzött választásokat.

A katonai tanács felügyeli az átmenetet Hoszni Mubarak volt elnök februári megbuktatása után, és bár ígéretet tett a folyamat felgyorsítására, sok egyiptomi attól tart, hogy a hadsereg nem akarja kiadni a kezéből a hatalmat. A demonstrálók egy része azt szeretné, ha a katonai tanács az előtt távozna, hogy megtartanák a választásokat.

Csatlakozott pénteken a tüntetőkhöz Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori vezetője elnöki ambíciókat dédelget. Mazhár Sahin, az egyik Tahrír téri mecset imámja a pénteki ima alkalmával mondott beszédében pedig azt hangoztatta, hogy azonnal át kell adni az ország vezetését egy demokratikus felhatalmazást élvező kormánynak.

A BBC beszámolója szerint ugyanakkor sok egyiptomi azt szeretné, ha tartanák magukat a korábbi menetrendhez, és megtartanák a választásokat hétfőn. Egy befolyásos csoport, a Muzulmán Testvériség - amely a várakozások szerint jól teljesít majd a szavazáson - nem támogatja a Tahrír téri tüntetéseket. Egy csoport az egyiptomi belügyminisztérium épülete mellett például azért tüntet, hogy tartsák meg a választásokat.

Forrás: MTI/EPA/Haled el-Fiki
Egy hete tartanak a tünetések a kairói Tahrír téren

Közben Washington sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt napokban lezajlott kairói megmozdulások halálos áldozatokat követeltek, és sürgette az egyiptomi katonai tanácsot, hogy mielőbb engedjen utat a civil irányításnak."Amint lehet, teljesen át kell adni a hatalmat egy polgári kormánynak az egyiptomi nép törvényes követelésének megfelelően" - jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő.

Az Egyiptomot irányító katonai tanács Kamál Ganzúri volt miniszterelnököt bízta meg, hogy alakítson új átmeneti kormányt. A helyi sajtó úgy tudja, hogy Ganzúri, aki 1996 és 1999 között már vezette a kormányt, elfogadta a felkérést.

Az előző kormány a Mubarak bukása óta Egyiptomot vezető katonai tanács elleni heves, erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások miatt mondott le néhány napja. A legújabb adatok szerint legalább 38 ember életét vesztette, és 2000-en megsebesültek a hét végén kirobbant, a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapásokban.