Közel harminc pakisztáni katona halt meg egy NATO-támadásban

Vágólapra másolva!
Eddig ismeretlen okból támadt pakisztáni szövetségeseire a NATO szombaton Pakisztánban. 28 helyi katona halt meg, egy magas rangú pakisztáni katonatiszt szerint súlyos következményei lehetnek az incidensnek.
Vágólapra másolva!

Pakisztáni részről szombaton felháborodottan elítélték azt a NATO-helikopterek által végrehajtott támadást, amelynek a legfrissebb hírek szerint 28 pakisztáni katona esett áldozatul. A NATO helikopterei közép-európai idő szerint pénteken este támadták meg az északnyugat-pakisztáni, az afgán határtól 2,5 kilométerre lévő katonai állást, amelyen negyven pakisztáni katona tartózkodott.

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője szerint Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök "a legerőteljesebben elítélte a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőknek egy pakisztáni őrposzt elleni támadását, és utasítására a külügyminisztérium a legerőteljesebben veti fel a kérdést a NATO-nak és az Egyesült Államoknak". A szövetség afganisztáni illetékesei közölték, hogy tudnak az incidensről, de további tájékoztatást - arra hivatkozva, hogy még az adatgyűjtésnél tartanak - egyelőre nem adott.

Súlyos következményekről beszélnek Pakisztánban

John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka szombati nyilatkozatában részvétét nyilvánította "az eset során megölt vagy megsebesített pakisztáni katonák családjának", és az eset alapos kivizsgálására tett ígéretet. Egy neve elhallgatását kérő, magas rangú pakisztáni katonatiszt szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy a NATO-erők "minden ok nélkül megtámadták állásunkat, és álmukban megölték a katonákat".

Szombaton délelőtt Pakisztán lezárta az afganisztáni NATO-erők legfontosabb, a Khyber-hágón át vezető szárazföldi utánpótlási vonalát. "Leállítottuk az utánpótlást, és mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottunk vissza" - nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő a Reutersnek. Egy másik hivatalnok szerint az utánpótlást szállító járműveket biztonsági okokból fordították vissza. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők utánpótlásának 49 százaléka az említett úton jut célba.