Megúszta a merényletet az új líbiai kormányfő

Két kísérője meghalt, Abdur-Rahmán al-Kíb frissen beiktatott líbiai miniszterelnök azonban sértetlenül megúszta azt a merényletet, amelyet ismeretlenek követtek el ellene szombat este. A merénylőkről, és a támadásról egyelőre nem tudni további részleteket.

Merényletet követtek el az új líbiai kormányfő ellen, aki sértetlenül megúszta a támadást, de két kísérője életét vesztette - közölte vasárnap egy, a belbiztonsági szolgálatokhoz közeli forrás a spanyol hírügynökséggel.

A merénylet még szombaton történt, amikor Abdur-Rahmán al-Kíb miniszterelnök egy küldöttség élén az állami rádió központjába látogatott Tripoli peremén. Az épületbe lépve egy csoport fegyveres tüzet nyitott rájuk. A kormányfő kísérői közül ketten meghaltak, öten megsebesültek. Két támadót elfogtak.

A merénylők kilétét és tettük indokát a névtelenség homályában maradó forrás nem tudta megmondani, de a feltételezése szerint a megdöntött Kadhafi-rendszer "ötödik hadoszlopának" a tagjai.

A merénylet többi részlete egyelőre nem ismeretes. Al-Kib kormányát csütörtökön iktatták be, de máris vannak olyan törzsek és csoportok, amelyek bírálták, mert ők képviselet nélkül maradtak benne.

Az átmeneti kormány fő feladata az lesz, hogy elvezesse Líbiát az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokig, amelyet a tervek szerint 2012. június végéig megtartanak. A kabinet közölte: igyekszik előmozdítani a nemzeti megbékélést, helyreállítani a közbiztonságot, elérni, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba Líbiában.