Húsba vágó szankciókkal térítené jobb belátásra Szíriát az Arab Liga

Vágólapra másolva!
A szervezet történetében példátlan gazdasági és politikai szankciókat fogadott el Szíriával szemben az Arab Liga. A büntetőintézkedéseket csak akkor fogják felülvizsgálni, ha Szíria végrehajtja a szervezet válságtervét. Damaszkusz az arab ügy elárulásának nevezte a határozatot.
Vágólapra másolva!

A szíriai bankszámlák zárolását, az országban folyó arab beruházások leállítását és a vezető szíriai tisztségviselők beutazásának korlátozását is elrendelte több más, Szíriával szemben megszavazott gazdasági és politikai szankció mellett az Arab Liga. A szervezet vasárnapi ülésén elfogadott büntetőintézkedésekkel a tagállamok arra akarják rákényszeríteni a polgárháború szélére sodródott állam vezetését, hogy hagyjon fel az ellenzék elnyomásával.

A döntést bejelentő katari miniszterelnök ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha az arab államok nem képesek a kibontakozó válság feltartóztatására, azt más hatalmak fogják megtenni, ezért a szankciók arra is szolgálnak, hogy elejét vegyék a Szíria elleni külföldi intervenciónak.

Szíria "jobb belátásra térítése" érdekében a Kairóban elfogadott határozat szerint a tagállamok a kereskedést is leállítják a szíriai állami vállalatokkal, továbbá felfüggesztik a légi járatokat Szíria és az arab államok között.

Az intézkedések, amelyeket - Irak és Libanon kivételével - a Liga 22 tagországából 19 támogatott, azonnal hatályba is léptek, kivéve a légi forgalomra vonatkozót, amelyhez technikai egyeztetésekre van szükség.

Damaszkusz az arab ügy elárulásának nevezte a határozatot.

Ilyen szigorú intézkedéseket a szervezet egyébként még sohasem hozott egy tagállam ellen. Az Arab Liga főtitkárának közlése szerint a döntést csak akkor fogják felülvizsgálni, ha Szíria végrehajtja a szervezet válságtervét, amelyhez hozzátartozik az is, hogy külföldi arab megfigyelők követhessék a helyszínen az eseményeket.

Szíria ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban szankciókat hozott, az Arab Liga pedig november közepén az országnak a szervezetbeli tagságát is felfüggesztette.

Az egyre jobban elszigetelődő államról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.