Őrizetben a német neonáci gyilkosok fegyverszállítója

Vágólapra másolva!
Egy legálisan működő szélsőjobboldali párt tisztségviselőjét vették őrizetbe kedden a német nyomozók, mert gyanújuk szerint a férfi fegyverrel és lőszerrel segítette a "zwickaui trió" néven emlegetett neonáci terrorsejtet. A párt betiltását sokan követelik, de ez épp azért nem lehetséges, mert a szervezet tele van a titkosszolgálat embereivel.
Vágólapra másolva!

Újabb embert vettek őrizetbe kedden reggel Németországban a feltételezett neonáci terrorszervezet ügyében folyó eljárásban. A szövetségi ügyészség és a türingiai tartományi bűnügyi hivatal nyomozói Jénában fogták el a 36 éves Ralf Wohllebent, aki a gyanú szerint fegyverrel és lőszerrel segített a "zwickaui trió" néven emlegetett sorozatgyilkosoknak (róluk részletesen korábbi cikkünkben olvashat).

A nyomozók szerint több gyilkosságot (köztük egy fiatal rendőrnő megölését), rablást és robbantást elkövető trió két férfi tagja, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt november 4-én egy bankrablás után öngyilkosságot követett el, társuk, Beate Zschäpe felrobbantotta a házukat, majd pár nappal később feladta magát a rendőrségen. A nyomozás során kiderült, hogy az 1990-es években mindhárman ismert neonácik voltak, de 1998-ban eltűntek a hatóságok szeme elől, szaknyelven alámerültek.

Az 1990-es években a kedden letartóztatott Wohlleben is tagja volt a "Jénai bajtársak" nevű szervezetnek, ahonnan a zwickaui trió is indult, majd Türingiában vezető tisztviselője lett a Németországban legálisan működő, néhány tartományi parlamentben képviselőkkel is rendelkező szélsőjobboldali pártnak, az NPD-nek. A nyomozók szerint közben titokban támogatta a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező terrorszervezetet. Korábban már őrizetbe vettek két másik férfit, akik a nyomozók szerint szintén segítették a triót.

Németországban a gyilkosságsorozat elkövetőinek ismertté válása óta sokan követelik az NPD betiltását. Ezzel korábban már próbálkoztak, de a Szövetségi Alkotmánybíróság megállapította, hogy a kifogásolt alkotmányellenes kijelentések egy olyan NPD-vezetőtől származnak, aki a titkosszolgálat beépített embere volt. A Süddeutsche Zeitung információja szerint jelenleg körülbelül száz beépített ügynök lehet a mindössze pár ezer taggal rendelkező pártban.