"A zéró deficit lesz az alapszabály" - francia miniszter az új paktumról

Vágólapra másolva!
A francia költségvetési miniszter szerint Párizs és Berlin egy olyan új stabilitási paktumon dolgozik, amely megerősítené az eurózóna kormányzását, és automatikusan szankciókkal büntetné a túl nagy hiányt felhalmozókat. Valérie Pécresse szerint nem cáfolta az európai elitklubról szóló híreszteléseket, de azt mondta, hogy Franciaország nem szeretné az eurózóna kettészakadását.
Vágólapra másolva!

Párizs és Berlin az eurózóna kormányzásának módosításán, egy új stabilitási paktumon dolgozik a jelenleginél szigorúbb és szolidárisabb gazdaságpolitika bevezetése érdekében - erősítette meg Valérie Pécresse francia költségvetési miniszter kedden, a France2 francia közszolgálati televízióban.

"Német partnereinkkel együtt egy új paktumon dolgozunk, amely nagyobb szigorúságot követelne meg az eurózónában: visszatérést a költségvetési egyensúlyhoz, alkotmányba iktatott aranyszabályt (az államadósságra és a költségvetési deficitre vonatkozóan) valamennyi országban, valamint nagyobb szolidaritást az eurózónán belül erősebb intézményekkel, amelyek a jelenleginél hatékonyabban tudnának beavatkozni" - mondta a miniszter, aki szerint "valamennyi állam számára a zéró deficit lesz az alapszabály".

Franciaország és Németország a múlt héten jelezte, hogy közös javaslatokat fognak előterjeszteni az adósságválság miatt politikai krízisbe került eurózóna kormányzásának megerősítésére. A két ország arról akarja meggyőzni uniós partnereit, módosítsák annak érdekében az euróstabilitási paktumot, hogy túl magas deficit esetén automatikusan, szankciókkal járó eljárás indulhasson egy tagállam ellen, valamint hogy a költségvetési tervezeteket ezután Brüsszelnek is jóvá kelljen hagynia.

Ha ez nem lehetséges a 27 tagország szintjén, úgy Párizs és Berlin első lépésben az eurózóna országaival tenne ebbe az irányba lépéseket, ha pedig ez is falakba ütközne, akkor egy részükkel is hajlandó külön megállapodást kötni. Arra a kérdésre, hogy az eurózóna kettészakadhat-e a jobban teljesítő és a lemaradó országokra, Pécresse azt válaszolta, hogy ezt Franciaország nem szeretné.

Francia kormányzati források arról számoltak be, hogy Berlin és Párizs között jelenleg is folynak a tárgyalások, és "a következő 48 órában nagy előrelépés várható". Nicolas Sarkozy francia elnök csütörtökön Toulonban, a német kancellár pedig pénteken a Bundestagban tartandó beszédében készül a tervezett megegyezés főbb pontjait ismertetni.

Párizs és Berlin között immár két éve a legnagyobb konfliktust az Európai Központi Bank (EKB) szerepének megítélése okozza, amelynek Franciaország szeretné a beavatkozási lehetőségeit növelni. Ezenkívül vitás kérdés még az Európai Bizottságnak szánt szerep. Németország azt szeretné, ha a szervezetnek joga lenne elutasítani egy-egy tagállam költségvetési tervezetét túl nagy államháztartási hiány esetén, Párizs viszont nem támogatná a szuverenitás ilyen mértékű feladását.

Elsőként a Welt am Sonntag című vasárnapi újság számolt be arról, hogy Angela Merkel német kancellár és Sarkozy az euróválság megoldása érdekében villámgyors ütemben drasztikus intézkedésekhez folyamodna, és szükség esetén egyfajta elitklubot hoznának létre az euróövezeten belül, a legstabilabb, a hitelminősítők által az AAA kategóriába sorolt országokból (erről részletesen korábbi cikkünkben olvashat).