Az iszlamisták vezetnek az egyiptomi parlamenti választáson

Vágólapra másolva!
Mintegy 13 millióan, a választásra jogosultak 62 százaléka vett részt az egyiptomi parlamenti választások első szakaszában. A BBC beszámolója szerint több radikális csoport is meglehetősen jól szerepelt.
Vágólapra másolva!

A választásra jogosultak 62 százaléka vett részt a kissé összetett egyiptomi parlamenti választások első szakaszában, melyet három lépésben több mint három hónapon keresztül tartanak - írja a brit BBC internetes oldala.

Korábban 70 százalékos részvételi arányt jósolt az egyiptomi katonai vezetés, de a BBC tudósítója szerint a 62 százalék is lenyűgöző, hiszen bonyolult a szavazási folyamat, nagy az írástudatlanok aránya, ráadásul kampány is alig volt. Az első adatok szerint az iszlamisták uralják az elmúlt hatvan év első demokratikus választását.

A legtöbb szavazatot a Muzulmán Testvériségből kinőtt párt, a Szabadság és Igazságosság kapta, az előrejelzések szerint 30 százalékot. Második helyen az ultrakonzervatív szalafisták pártja végzett, megelőzve a liberális pártok tömbjét. A BBC beszámolója szerint több radikális csoport is meglehetősen jól szerepelt. A szalafisták pártja például helyteleníti, hogy a nők és a keresztények vezető posztot töltsenek be, tiltanák az alkoholfogyasztást, valamint azt, hogy a nők és férfiak együtt fürdőzzenek.

Jimmy Carter szerint az egyiptomiak büszkék lehetnek a választások első szakaszára, bár a hátralévő két szakaszban van még javítanivaló. A volt amerikai elnök által létrehozott Carter Központ munkatársai több mint 300 szavazóhelyiséget kerestek föl. Carter "lelkesítő részvételről és nagyrészt békés voksolásról" számolt be pénteki tájékoztatóján, hozzátéve, hogy a folyamat még távolról sem tökéletes. Elsősorban a szavazás sértetlensége és átláthatósága terén vannak még tennivalók.

A hét elején lemondott egyiptomi kormány tucatnyi minisztere megtartja tárcáját a "nemzeti megmentés" kormányában, amelynek névsorát szombaton jelenti be Kamál Ganzúri miniszterelnök - adta hírül pénteken a MENA hírügynökség. Többek között a helyén marad Mohamed Kamel Amr külügy-, Mohammed Guráb olajipari és Haszan Júnisz villamosenergia-ipari miniszter.