Feladta az elnökjelölti kampányt a házasságtöréssel vádolt amerikai politikus

Vágólapra másolva!
Felfüggeszti az amerikai republikánus elnökjelöltséget célzó kampányát Herman Cain, miután sorozatos támadások érték állítólagos szexuális zaklatások, és egy 13 éven át tartó házasságtörő viszony miatt. A politikus a támogatói előtt azt mondta, azért elhallgattatni nem engedi magát.
Vágólapra másolva!

"Ma hosszan imádkoztam, és magamba néztem, és úgy döntöttem, felfüggesztem a kampányomat" - jelentette be szombaton Herman Cain, aki eddig a republikánus párt elnökjelölti posztjára pályázott. Ugyanakkor kijelentette azt is, elnökjelölti vágyainak feladása ellenére nem vonul vissza, hanem csak életbe lépteti a "B tervet", és megtalálja a módját, hogy az adórendszerről és a külpolitikáról szóló terveit meg tudja valósítani.

A politikus "dacos" volt, és nem kért bocsánatot - értékelte a bejelentést a New York Times. A bocsánatkérést vagy a beismerést sokan várták tőle, miután az elmúlt hetekben az üzletemberből lett elnökaspiránst négy nő is szexuális zaklatással vádolta meg. A múlt héten pedig egy 46 éves atlantai nő, Ginger White azt állította a nyilvánosság előtt, hogy Cain 13 éven át házasságtörő viszonyt folytatott vele. Azt is mondta, hogy a viszonyuk nem szerelmen alapult, csak a szexről szólt. A vádakat Cain ismételten "hamisnak" és "megalapozatlannak" minősítette.

"A folyamatos zaklatottság, a családomnak és nekem okozott szenvedés miatt [függesztem fel a kampányomat]. Nem azért, mintha nem tudnánk küzdeni. Nem azért, mintha nem tudnék küzdeni" - fogalmazott Cain a pulpituson, Atlantában, ahol a felesége is mellette állt. A politikus szerint a családja nem tudta elviselni a média és a "hamis vádak" okozta nyomást.

Januárban az iowai szavazók döntésével kezdődik a leendő republikánus elnökjelöltet kiválasztó folyamat. A verseny tétje, hogy ki mérkőzhet meg a republikánusok jelöltjeként Barack Obamával a választásokon, 2012 novemberében. A közvélemény-kutatások szerint Cain tetszési indexe az utóbbi időben jelentősen visszaesett, miközben az egykori képviselőházi elnök, Newt Gingrich népszerűsége növekedett. Egyes kutatások szerint annyira, hogy az eddig egyértelműen vezető Mitt Romneyt is megelőzte.

Herman Cain elnökjelölti ambícióiról és eddigi teljesítményéről itt olvashat részletesebben.