Az ellenzéki Kukurikú-koalíció vezet a horvát választásokon

Vágólapra másolva!
A "Kukurikú"-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció vezet az eddig összesített szavazatok szerint a horvát parlamenti választásokon. A Ipsos Puls intézet felmérése szerint a Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíciónak meglesz a többsége a 151 tagú törvényhozásban.
Vágólapra másolva!

A szavazatok negyven százalékos összesítése szerint a Kukurikú"-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció 79 parlamenti helyre számíthat a 151-ből, míg az elmúlt nyolc évben kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 48 helyhez juthat.

A győzelemre esélyes balközép-liberális koalíciót, amely az első találkozójuk színhelyéül szolgáló étterem után kapta a Kukurikú nevet, egy 45 éves volt diplomata, Zoran Milanovic vezeti. A kampányban azt mondta a választóknak, "többet, keményebben és hosszabban" kell majd dolgozniuk azért, hogy a gazdaság rendbe jöjjön, mielőtt a 4,3 milliós ország 2013-ban - a második exjugoszláv köztársaságként - csatlakozik az Európai Unióhoz. A választások után öt nappal, december 9-én írja alá Horvátország az uniós csatlakozási szerződést, s az ország várhatóan jövő július 1-jén válik az EU-tagjává.

A kormánypárt népszerűségének csökkenéséhez hozzájárultak a HDZ korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok. Ivo Sanader korábbi kormányfő pere november elején kezdődött, Sanadert azzal vádolják, hogy 1994-1995-ben 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól.

Emellett a terhére róják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol vezérigazgatójától, és cserében lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött. A Mol visszautasította a Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót ért gyanúsításokat (erről bővebben itt olvashat).