Elveszítheti kétharmados többségét Putyin

oroszország, Moszkva, kormányellenes tüntetés
Vágólapra másolva!
Oroszországban megkezdődtek a parlamenti választások. A kérdés nem az, hogy Putyin pártja győz-e, hanem az, hogy lesz-e kétharmados többsége. Moszkvában a várható ellenzéki tiltakozások miatt a hatóságok lezárták a Vörös-teret, több ellenzéki aktivistát őrzizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Varsárnap parlamenti választásokat tartanak Oroszországban. A szavazás kilenc időzónában zajlik, legkorábban a távol-keleti régió északi területein kezdődött meg a voksolás, akkor, amikor az európai területeken az emberek mentek lefeküdni - írja a brit BBC internetes oldala. Kamcsatkán az AP jelentése szerint az első négy órában a jogosultak 16,5 százaléka adta le szavazatát.

Országszerte több mint 96 ezer szavazóhelyiségben gyűjtik a voksokat. Az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma megválasztásának rendjére több mint 330 ezer rendőr ügyel, a választások tisztaságát pedig 700 nemzetközi és 500 ezer hazai megfigyelő ellenőrzi.

Moszkvában a várható ellenzéki tiltakozások miatt a hatóságok vasárnap lezárták a Vörös-teret és a mellette lévő Manyezs teret. A rendvédelmi erők nem engedték be oda a Baloldali Front ellenzéki szervezet tüntető híveit, akik mindössze a Történelmi Múzeum előtti bazársorig jutottak el, de a rendőrség onnan is kiszorította őket - jelentette az MTI tudósítója. 12 tagjukat őrizetbe vették. A mintegy tucatnyi tüntető a szerintük törvénytelen választás ellen tiltakozott, amelyet nem tartanak átláthatónak és tisztességesnek. Sajtóértesülések szerint a rendőrség már a metró kijáratainál megállította a vélelmezett tüntetőket.

Forrás: AFP/Kirill Kudrijavcsev
Tüntetők a Kreml előtt

A független Echo Moszkvi Rádió és több más orosz internetes kiadvány, illetve szervezet honlapját vasárnap hackertámadás érte és ezért nem lehetett elérni. Alekszej Venediktov, az Echo Moszkvi főszerkesztője szerint ez ismételten megkérdőjelezheti a parlamenti választások lebonyolításának tisztaságát, mivel ezzel azt próbálják megakadályozni, hogy be tudjanak számolni a választási visszaélésekről.

A választáson nem az a kérdés, hogy a hatalmon lévő párt győz-e a, csak az, hogy milyen arányban. Előzetes felmérések szerint elképzelhető, hogy a Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak nem lesz alkotmányozó, kétharmados többsége a 450 fős dumában, ahol a mostani ciklusban 315 hellyel rendelkezett

A BBC tudósítása szerint az elektronikus szavazásnál felmerült a manipuláció lehetősége, a Golosz nevű jogvédő szervezet állítólag 5300 panaszt kapott. A szervezet vezetőjét a moszkvai repülőtéren feltartóztatták szombaton, miután visszautasította, hogy laptopját átadja a hatóságoknak. A Golosz, melyet nagyrészt az USA és az EU pénzel, nem áll kapcsolatban egyik párttal sem. A választási kampány során Vlagyimir Putyin kormányfő azzal vádolta a Nyugatot, hogy az oroszországi szervezetek pénzelésével beavatkozik a választási előkészületekbe. Pénteken a jogvédő szervezetet ezer dollárra büntette egy moszkvai bíróság, mondván, megsértette azt a törvényt, hogy öt nappal a választás előtt nem lehet közzétenni közvélemény-kutatási eredményt.

Hét százalékos a bejutási küszöb

A választásokon a kormányzó Egységes Oroszország párton kívül még hat politikai csoportosulás, a Liberális Demokrata Párt, a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország, az Orosz Hazafiak, a Jabloko (Alma) és a Jobb Ügy indulhatott. A pártoknak a parlamentbe jutáshoz a szavazatok legalább hét százalékát meg kell szerezniük. A szavazók minimális megjelenési arányát az orosz választási törvény nem írja elő.

Moszkva és Tbiliszi között nincs diplomáciai kapcsolat, ezért először fordul elő, hogy a Grúziában élő orosz állampolgárok nem tudnak a kaukázusi országban szavazni. Azok az orosz állampolgárok viszont, akik az Oroszország által független államként elismert Abháziában és Dél-Oszétiában élnek, először járulhatnak az urnákhoz.