Legkésőbb hétfőn szabadlábra helyezik Ivo Sanadert

Vágólapra másolva!
A horvát alkotmánybíróság ítélete szerint a volt horvát kormányfő fogva tartását legkésőbb december 12-ig meg kell szüntetni. Ivo Sanadernek így is le kell adnia az útlevelét.
Vágólapra másolva!

Szabadlábra kerülhet a következő napokban Ivo Sanader volt horvát kormányfő - csaknem hat hónapos vizsgálati fogság után - a zágrábi alkotmánybíróság keddi döntése nyomán. Az ítélet értelmében a korrupciós vádak miatt bíróság előtt álló Sanader "fogva tartását legkésőbb december 12-ig (hétfőig) meg kell szüntetni".

Az alkotmánybíróság ezzel a volt kormányfő védői beadványának adott helyt, hangsúlyozva, hogy már nincs alap Sanader őrizetben tartására. Ugyanakkor útlevelét le kell adnia a hatóságoknak a Nova TV jelentése szerint. Az egyelőre nem ismert, hogy a korábban meghatározott óvadék ellenében engedik-e szabadon a volt miniszterelnököt.

Sanader volt horvát miniszterelnök vizsgálati fogságát októberben hosszabbították meg két hónappal. Akkor az illetékes bíró elutasította óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, mert megítélése szerint a szökésétől lehetne tartani. Az egykori politikus ügyvédje akkor azt kérte, hogy 12,4 millió kuna (közel félmilliárd forint) óvadék ellenében helyezzék szabadlábra védencét. Miután ezt elutasították, a védők az alkotmánybírósághoz fellebbeztek, amely most Sanader javára döntött.

A még november első felében kezdődött egyesített eljárásban Ivo Sanadert - akit Ausztria júliusban adott ki Horvátországnak - háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják fel, hogy - a vád szerint - tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, és cserébe lehetővé tette, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

A szervezett bűnözés elleni ügyészségi hivatal (USKOK) azzal gyanúsítja Sanadert, hogy a Fimi reklámügynökségen keresztül állami vállalatoktól és minisztériumoktól pénzt juttatott a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kasszájába, amelyből egyebek mellett a párt választási kampányait finanszírozták.