A volt orosz kormányfőhelyettest is őrizetbe vették a moszkvai tüntetésen

Vágólapra másolva!
A nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőrök megakadályozták, hogy a hétvégi orosz parlamenti választások eredménye miatt tiltakozók kijussanak a Diadal térre. Legalább kétszáz embert vettek őrizetbe, köztük van Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, és a Jabloko ellenzéki párt vezetője.
Vágólapra másolva!

Legalább kétszáz tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök a moszkvai Diadal téren, ahova kedden a Jabloko és a Másik Oroszország ellenzéki pártok szerveztek tiltakozást a választási visszaélések miatt.

A helyszíni tudósítások szerint Moszkva egyik központi terét több száz, a kormányzattal szimpatizáló ellentüntető foglalta el, még mielőtt az interneten meghirdetett ellenzéki megmozdulás részvevői odaértek volna. A rendőrség, amely nagy erőkkel vonult fel, megakadályozta, hogy a választások ellen tiltakozni készülők kijussanak a Diadal térre az oda vezető Majakovszkij metró kijáratán keresztül és szinte azonnal elkezdték kiszorítani a térről a tüntetőket.

Az őrizetbe vettek között van Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, valamint a Jabloko vezetője, Szergej Mitrohin is, akit éppen akkor fogtak le, amikor arról próbálta meggyőzni a rendőri erők parancsnokát, hogy nem az ellenzéki szimpatizánsok, hanem az Egységes Oroszország zászlóival felvonult és dobokkal, hangosbeszélőkkel hangoskodó fiatalok szegték meg a gyülekezési törvényt. Mitrohint kedden már az ellenzéki akció elején őrizetbe vették egyszer, de rögtön elengedték, amikor felmutatta képviselőjelölti igazolványát.

A hétfő este őrizetbe vett Alekszej Navalnij bloggert kedden 15 nap börtönre ítélték. A moszkvai bíróság azzal indokolta a büntetést, hogy "nem tett eleget a rendfenntartó erők képviselői utasításainak". Szintén 15 nap elzárást kapott a Szolidaritás ellenzéki mozgalom egyik vezetője, Ilja Jasin. A hétfő esti tüntetés több más részvevőjét 500 rubeles (12 euró) pénzbüntetésre ítélték.