Ünneplő tömegben robbantott egy öngyilkos merénylő az afgán fővárosban

öngyilkos merénylet, pokolgép, bomba robbant Kabulban, Afganisztán
Vágólapra másolva!
Az afgán rendőrség hivatalos közlése szerint ötvennyolcan haltak meg Kabulban, amikor öngyilkos merénylő robbantott egy síita kegyhelynél, ahol az asúra ünnep miatt nagy tömeg gyűlt össze. A merényletet egy pakisztáni terrorszervezet vállalta magára. Az afgán elnök megszakította európai körútját, és hazatér Afganisztánba.
Vágólapra másolva!

Pokolgép robbant kedden Kabulban, egy síita kegyhelynél. Az AP amerikai hírügynökség által idézett rendőrségi források szerint öngyilkos merénylő akciójáról van szó, ráadásul tettét éppen az asúra ünnep alkalmából összegyűlt tömegben követte el. A BBC úgy tudja: legkevesebb 54-en haltak meg a merényletben, 150-en pedig megsebesültek.

Ugyanebben az időben egy másik robbanás is történt az észak-afganisztáni Mazari Sarifban, ott négyen haltak meg, tizenheten pedig megsebesültek - írja a BBC. A csatorna helyszíni tudósítója szerint úgy tűnik, hogy a síiták elleni összehangolt támadásról van szó. Az afgán elnök azt mondta, ez volt az első alkalom, hogy ilyen szörnyű terrorista cselekményt követnek el egy fontos vallási napon. Hamid Karzai a németországi Bonnban jelentette be, hogy a merényletek miatt megszakítva európai útját, Nagy-Britannia helyett hazatér Afganisztánba.

Egy pakisztáni terrorszervezet, a Laskar e-Dzsangvi al-Alami szóvivője bejelentette, hogy tagjai követték el a merényletet. A csoport eddig számos, csak pakisztáni síita célpontot támadott, nem ismert, hogy elkövettek volna más merényletet a szomszédos Afganisztánban.

Forrás: AFP/Massoud Hossaiani