Radioaktív anyag került egy Japánban gyártott tejporba

Vágólapra másolva!
Négyszázezer, kizárólag Japánban forgalmazott tejport hív vissza a japán Meiji vállalat, mert a termékekben radioaktív céziumot találtak. Egyelőre még nem világos, hogy a radioaktív anyag miként került a tejporba.
Vágólapra másolva!

Radioaktív céziumot talált az általa gyártott tejporban a japán Meiji élelmiszer- és tejipari vállalat, amely visszavonja a terméket. Feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor kibocsátott részecskék lehetnek a sugárzás forrásai.

A Meiji keddi bejelentése szerint 400 ezer doboz csecsemőknek szánt, kizárólag Japánban forgalmazott tejport hív vissza a boltok polcairól. Egyelőre tisztázatlan, hogy a radioaktív cézium miként került a tejporba, de a cég illetékesei feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor kibocsátott részecskék lehetnek a sugárzás forrásai. Elképzelhető, hogy a szárításhoz használt forró levegő tartalmazta a cézium izotópokat.

A Meiji mérései azt mutatták, hogy kilogrammonként akár 30,8 becquerel is lehet a tejpor cézium-szintje. Bár Japánban a megengedett határérték 200 Bq/kg lenne, a vállalt saját döntése alapján visszahívja a terméket.