Az orosz elnök Twitter-oldala miatt magyarázkodik a Kreml

Vágólapra másolva!
A hétfői moszkvai tüntetéseken őrizetbe vett neves orosz bloggert becsmérelte a Twitteren az orosz parlament egyik tagja. Dimitrij Medvegyev államfő megosztotta a trágár kifejezéseket is tartalmazó bejegyzést, és bár később ezt törölték, a Kreml mégis magyarázkodásra kényszerült szerdán. Hivatalos közleményük szerint illetéktelenek hatoltak be az elnök Twitter-fiókjába.
Vágólapra másolva!

Egy késő éjszakai Twitter-üzenet sokkolta kedden az orosz internetes közösséget - írja a brit Guardian online kiadása. Az internetezőket az a kérdés tartja lázban, hogy vajon Dimitrij Medvegyev orosz elnök megosztott-e a közösségi oldalon egy olyan bejegyzést, amelyben a hétfői moszkvai tüntetésen őrizetbe vett neves bloggert, Alekszej Navalnijt birkának titulálják, és trágár szavakkal illetik.

A Kreml állítása szerint az államfő nem tett ilyet, ebben azonban nem ilyen biztosak az orosz internetezők. A Twitterre néhány órával azután került ki a becsmérlő bejegyzés, hogy a rohamrendőrség megakadályozta a hétvégi oroszországi parlamenti választások eredménye és Vlagyimir Putyin kormányfő elleni keddi tiltakozást.

"Ma világossá vált, hogy az az ember, aki azt írta blogjában, hogy a kormányzó párt a 'tolvajok és bűnözők pártja' egy buta, f...szopó birka" - írta a Twitteren Konsztantyin Rikov, az orosz parlament egyik - a média iránt érzékeny - tagja. Bejegyzése egyértelmű hivatkozás Navalnijra, akinek nevéhez fűződik a "tolvajok és bűnözők pártja" kifejezés megalkotása. A blogger ezzel a jelzővel illette Putyin pártját, az Egységes Oroszországot.

Medvegyev hivatalos Twitter-oldala szinte azonnal megosztotta Rikov posztját, nem sokkal később ugyan törölték is, azonban a netezők körében addigra elterjedt a híre. A Kreml később kénytelen volt elismerni a megosztás tényét: "Ma este egy helytelen megosztás jelent meg Dimitrij Medvegyev Twitter oldalán. Egy rutinszerű jelszócsere közben, az oldal műszaki támogatásáért felelős egyik munkatárs megengedhetetlen beavatkozást hajtott végre a @MedvedevRussia oldalon. A bűnös meg lesz büntetve" - közölte a Kreml sajtóosztálya.

"Kedves Kreml! Végül csak bevallottad, hogy falaidon belül is léteznek embereink. Köszönjük" - reagált a Kreml hivatalos közleményére a Twitteren egy szentpétervári felhasználó.

Mindeközben Mihail Gorbacsov arról beszélt, hogy a vasárnapi oroszországi parlamenti választás eredményének megsemmisítését és új szavazás kiírását tartja szükségesnek. "Egyre több ember gondolja azt, hogy a választási eredményeket nem becsületesen állapították meg. Azt hiszem, hogy a közvélemény figyelmen kívül hagyása hitelteleníti a hatóságokat és bizonytalanná teszi a helyzetet" - mondta szerdán az Interfax hírügynökségnek a Szovjetunió utolsó államfője.

A Szovjetuniót előbb az SZKP KB főtitkáraként, majd államfőként 1985 és 1991 között vezető, immár 80 éves Mihail Gorbacsovnak hosszú ideje igen feszült a viszonya az Oroszország legfőbb irányítójának tekintett Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel, de eddig nyíltan nem bírálta nyilvánosan a putyini politikát.

Szerda este újabb utcai tiltakozó akciót tartottak Moszkvában a parlamenten kívüli ellenzékiek. Az akcióra nem kértek engedélyt, a nagy létszámban felvonuló rendőrök 70 főt lefogtak. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a Diadal tér környékén megerősített belügyi készültség van.