Beírják a nőket is az osztrák himnuszba

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években többször is fevetették már az osztrák himnusz szövegének átírását, de idén jött először létre többségi támogatás a javaslat mellett. Az osztrák alkotmánymódosítás szerdai megszavazása után a nemek közti esélyegyenlőség elvének megfelelően a női állampolgárok teljesítményéről is megemlékeznek majd a szövegben.
Vágólapra másolva!

Ausztria "nagy fiai" mellett "nagy leányai" is szerepelnek a jövő évtől az osztrák alkotmányban, amelynek módosítását szerdán szavazta meg az osztrák parlament. Az 1947-es szövegben csak a férfiakat említették, a módosítások után "nagy fiak és leányok hazájaként" szerepel Ausztria. Hasonlóképpen a hazát dicsérő kórusról szóló szövegrész "fivérek kórusáról" "ünneplő kórusra" változik. A kezdeményezők azzal érveltek, hogy a himnusz társadalmi értékeket fejez ki, ezért a nemek közti esélyegyenlőség elvének megfelelően a női állampolgárok teljesítményéről is meg kell emlékeznie.

Az elmúlt években többször is felvetették már különböző pártok a himnusz korszerűsítését, de idén először jött létre többségi támogatás a javaslat mellett. Jelentős szerepe volt ebben Maria Rauch-Kallat konzervatív párti (ÖVP) volt nőügyi miniszternek. Az új szöveget mindvégig viták övezték: voltak, akik azért érveltek a régi szöveg megtartása mellett, mert az állandóságot tartották fontosabbnak egy himnusz esetében. Mások azt nehezményezték, hogy az egyik verssor egy szótaggal hosszabb lett, és ezért - mint mondták - "biceg" a ritmus. Az osztrák írószövetség az "ünneplő kórus" szavakat bírálta, véleményük szerint az 1930-as éveket idézi, ha az állammal összefüggésben használják.

Egy osztrák napilap júliusban közzétett felmérése ugyanakkor azt mutatta ki, hogy a lakosság 85 százaléka nem tartja fontos kérdésnek a himnuszról szóló vitát. A felmérésben megkérdezettek 70 százaléka ellenezte a szöveg átírását.