Letartóztatások Magyarországra is exportált hamis bioélelmiszerek miatt

Vágólapra másolva!
Hét embert vettek őrizetbe az olasz hatóságok, mivel a gyanú szerint hét év alatt több mint 700 ezer tonna hamisított bioélelmiszert adtak el, többek között Magyarországra is.
Vágólapra másolva!

Az olasz pénzügyőrség hét embert vett őrizetbe, és két és fél ezer tonna árut foglalt le a római hatóságok keddi bejelentése szerint az európai országokba - köztük Magyarországra - exportált bioélelmiszerek hamisítói ellen indított akciója során. A hamisított bioélelmiszerekből az olasz hatóságok közlése szerint az elmúlt hét évben összesen 700 ezer tonnát adtak el, csaknem 220 millió euró értékben Olaszországon belül, illetve szállítottak Magyarországra, továbbá Ausztriába, Belgiumba, Franciaországba, Németországba, Hollandiába és Svájcba.

A "Csizmás kandúr" fedőnevű, a veronai ügyészség által felügyelt akcióban - bűnszövetkezetben elkövetett csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt - letartóztatottak között van a Sunny Land, a Sona és a Bioecoitalia agrárcégek több vezetője, illetve a szükséges tanúsítványokat kiadó olasz hatóság Marche tartománybeli igazgatója is. Az ANSA olasz hírügynökség szerint ha az eladott hamis címkézésű élelmiszerekkel megrakott kamionokat sorba állítanák, az Veronától Rómáig érne, vagyis közel félezer kilométer hosszú lenne.

Az olasz biogazdálkodókat tömörítő AIAB szerint a vizsgálat rávilágított a szektorban uralkodó állapotokra, az importnyersanyagok - köztük a szója és az árpa - ellenőrzésének hiányosságára, a sütőipari termékek és tésztafélék minőségvizsgálatának problémáira, a mezőgazdaság egészének állapotával ellentétben virágzó szektorba való "maffiabeszivárgás" megakadályozásának szükségességére.

Olaszországban a statisztika szerint minden második olasz vásárol bioélelmiszert, a szektor éves forgalma eléri a hárommilliárd eurót - az elmúlt tíz évben megháromszorozódott ez az összeg -, és Európában Itáliában van a legtöbb biotermelő és az ilyen művelés alá vont földterület.