Hat hónap vizsgálati fogság után kerül szabadlábra a korrupcióval vádolt volt horvát miniszterelnök, ezért azonban horvátországi rekordnak számító összeget, 1,65 millió eurót kell letennie óvadékként.

Horvátország történetének legnagyobb, 1,65 millió eurónak megfelelő óvadékáért kerül szabadlábra Ivo Sanader volt miniszterelnök a zágrábi megyei bíróság döntése értelmében. Azt, hogy Sanadert - csaknem hat hónapi vizsgálati fogság után - óvadék ellenében szabadon kell bocsátani, még kedden eldöntötte a horvát alkotmánybíróság, amely december 12-ig adott haladékot a határozat végrehajtására. A politikusnak le kell adnia útlevelét, és nem hagyhatja el a lakóhelyét.

Sanader ellen háborús nyerészkedés miatt folyik per, valamint azért, mert állítólag csaknem félmillió kuna kenőpénzt kapott az osztrák Hypo Banktól, hogy segítsen egy horvátországi kölcsönszerződés megkötésében. A volt kormányfőt ezen kívül azzal gyanúsítják, hogy 10 millió eurót kapott Hernádi Zsolttól, a Mol elnök-vezérigazgatójától, és ezért lehetővé tette, hogy a Mol irányítói jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött. Vizsgálat folyik ellene azzal a gyanúval is, hogy a Fimi reklámügynökségen keresztül állami vállalatoktól és minisztériumoktól pénzt juttatott a Horvát Demokratikus Közösség pártkasszájába. Sanader tagadja a vádakat.