Sarkozy: "Európának nem lesz második esélye"

Vágólapra másolva!
A szigorúbb költségvetési fegyelem érdekében próbálnak megegyezni az alapszerződés módosításáról az Európai Unió vezetői brüsszeli csúcsértekezletükön. Nicolas Sarkozy francia elnök arra figyelmeztetett, hogy ha pénteken nem tudnak megállapodni, akkor nem lesz második esélyük. David Cameron brit miniszterelnök közben vétóval fenyegeti a megállapodást.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár szerint megszületnek a "jó megoldások" az eurózóna válságára az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek csütörtök este kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján. "Meggyőződésem, hogy minden kérdésre találunk megoldást" - mondta a kancellár a dél-franciaországi Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusán. Elismerte ugyanakkor, hogy nehéz vitákra számít a csúcson. "Megértést kérek azoktól, akik nem tagjai az eurózónának. Erős jelzést kell adnunk kifelé. A szavak nem elegendőek, erősebb kapcsolat kell, szerződésmódosításra van szükségünk" - tette hozzá a német kancellár.

Nicolas Sarkozy francia államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha pénteken Brüsszelben nem születik megállapodás az eurózóna gazdasági kormányzásáról, Európának nem lesz "második esélye". "Azonnal dönteni kell. Minél tovább halogatjuk a döntést, annál drágább és kevésbé hatékony lesz ... ha pénteken nem tudunk megállapodni, akkor nem lesz második esélyünk" - fogalmazott Sarkozy a kongresszuson. "Európára még soha nem volt ekkora szükség, de Európa sem volt még ekkora veszélyben. Soha ennyi ország még nem akart csatlakozni Európához, de Európa szétesésének sem volt még ilyen nagy a kockázata" - hangsúlyozta a francia államfő.

Sarkozy emlékeztetett: Berlin és Párizs azt szeretné, ha az Európai Unió mind a 27 tagállama támogatná a szerződésmódosításokat a gazdaságpolitikai irányítás összehangolása érdekében, de jelezte, hogy ha ez nehézségbe ütközik, a francia-német páros készen áll külön megállapodást kötni az euróövezet másik 15 tagállamával. "Mind a 27-et akarjuk, de ha akadályokba ütközünk, megcsináljuk 17-en" - mondta Sarkozy.

Mindeközben David Cameron brit miniszterelnök arról beszélt, hogy Nagy-Britannia "tisztességes megállapodást" szeretne, és kész megvétózni a francia-német javaslatokat, ha nem kap valamit cserébe.

Berlin és Párizs a hét elején közölte, hogy teljes egyetértés alakult ki közöttük az uniós alapszerződés márciusi hatállyal történő módosítása kapcsán, amelynek célja a szigorúbb költségvetési fegyelem az eurózónában. Ennek értelmében az Európai Bíróságnak joga lenne ellenőrizni a nemzeti költségvetéseket, és azonnali szankciót lehetne bevezetni azzal a tagállammal szemben, amelynek költségvetési hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát.

A csúcstalálkozó sorsdöntő lehet az euró jövője szempontjából, miután az Európai Unió lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette szerdán a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítő intézete a hét elején hasonló megfigyelést jelentett be 15 euróövezeti tagállamra, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú valutauniós tagországra, valamint az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) "AAA" osztályzatára is.