Az ausztrál kormány fellebbez a Zentai Károly kiadását akadályozó döntés ellen

Vágólapra másolva!
Az  ausztrál legfelsőbb bíróság pénteki döntése értelmében a canberrai kormány megfellebbezheti azt a bírósági ítéletet, amely eddig akadályozta a háborús bűnnel vádolt Zentai Károly kiadását Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál kormány fellebbezhet a Zentai Károly kiadását akadályozó bírósági ítélet ellen - döntött Ausztrália legfelsőbb bírósága. A döntés nyomán Brendan O'Connor ausztrál belügyminiszter közölte: a kormány a jövő héten a legfelsőbb bíróságon fellebbezést nyújt be a szövetségi bíróság ítélete ellen.

A 90 éves Zentai Károlyt azzal gyanúsítja Magyarország, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert, amit ő tagad. Magyarország 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. A kormány 2009-ben jóváhagyta a kiadatást, de a szövetségi bíróság első fokon érvénytelenítette ezt, arra hivatkozva, hogy a "háborús bűn" a gyilkosság idején nem szerepelt a magyar jogrendben.

Zentai, aki jelenleg feltételesen szabadlábon van, az 1950-es években vándorolt ki Ausztráliába, majd ott állampolgárságot kapott. Tagadja, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állítja, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Budapesten.

Zentai Károly fia, Ernie Steiner azt mondta, hogy apja túlságosan rossz egészségi állapotban van ahhoz, hogy elviselje a kiadatási procedúrát. Az ABC ausztrál rádióállomásnak úgy nyilatkozott, hogy ezt a tényt a kormány humanitárius megfontolásokból figyelembe vehetné.