Moszkvában vizsgákat rendeltek el a Putyin elleni tüntetés idejére

2011.12.09. 17:06

Orosznyelv-vizsgát hirdettek szombatra a moszkvai iskolákban. A háromórás tesztről csütörtökön még nem tudott senki.

Váratlanul vizsgára hívták be szombatra a moszkvai középiskolásokat, méghozzá éppen azzal a készülő tüntetéssel egy időben, amelynek résztvevői Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pártjának választási győzelme ellen tiltakoznának - mondták el oktatók pénteken.

A megmozdulás egy órával a vizsga előtt kezdődik. A tiltakozáson előzetes visszajelzések szerint több tízezren vennének részt.

"Tegnap még semmit sem tudtunk a vizsgáról. Csak ma jelentették be az oktatási intézményekben, de már mindenki erről beszél" - mondta egy neve elhallgatását kérő középiskolai történelemtanár.

Egy másik oktató, Szergej Volkov szerint a háromórás vizsgára orosz nyelvből azért van szükség, hogy megakadályozzák a diákok és tanáraik részvételét a tüntetésen.

A hivatalos eredmények szerint a vasárnapi parlamenti választásokat az Egységes Oroszország nyerte a szavazatok 49,54 százalékával, s így abszolút többséghez jutott a parlament alsóházában, a dumában. Többen választási csalásra panaszkodtak, egy magát polgári megfigyelőnek nevező csoport pedig egyenesen azt állította, hogy Putyin pártja a vidéki körzetekben az érvényes szavazatoknak csupán 29,8 százalékát szerezte meg, míg Moszkvában a párt 25,8 százalékot kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK