Moszkvában és Szentpéterváron is több tízezren tüntethetnek Vlagyimir Putyin pártjának múltheti választási győzelme után, ez lehet az elmúlt 20 év legnagyobb megmozdulása Oroszországban. A BBC szerint legalább ötvenezer rendőr lesz szolgálatban Moszkvában szombaton.

A december 4-i választások óta a legnagyobb tüntetésre készülnek szombaton az ellenzéki pártok és mozgalmak Moszkvában. A szervezők legalább 30 ezer résztvevőre számítanak, a különböző közösségi oldalakon péntek délig már 35 ezren jelezték, hogy ott akarnak lenni a parlamenti választások eredménye elleni tiltakozó megmozduláson.

Több neves ellenzéki politikus is részt kíván venni, közöttük a parlamentből ezúttal is kimaradt Jabloko elnöke, Szergej Mitrohin. A brit BBC szerint több mint 50 ezer rendőr teljesít szombaton szolgálatot az orosz fővárosban. A héten több száz tüntetőt tartóztattak le a hatóságok, főleg Szentpéterváron és Moszkvában.

A tüntetés várható mérete miatt az orosz főváros polgármesteri hivatala a Vörös térhez közeli Forradalom tere helyett másik helyszínt biztosított a parlamenten kívüli ellenzék által szervezett megmozdulásra. A központban mindössze 300 főre engedélyezték volna a hatóságok a tüntetést, helyette a jóval több embernek helyet adó Bolotnaja teret ajánlották fel a főszervező Szolidaritás mozgalomnak, amelyet délután kettő és hat óra között foglalhatnak el.

Forrás: AFP
Farkasszemet néznek a tüntetők a rendfenntartókkal

Alekszandr Gorbenko alpolgármester bejelentette, hogy a szervezők elfogadták az új helyszínt, a közösségi oldalakon azonban máris lehet tudni, hogy sokan készülnek a központba is. A Szolidaritás sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a szervezők közül nem mindenki ért egyet az új helyszín elfogadásával. Az Interfax hírügynökség tudomására jutott, hogy a rendvédelmi szervek azoknak a sorköteles fiataloknak, akik a szombati tüntetésekre elmennek és akiket őrizetbe vesznek, átadják a katonai szolgálatra szóló behívót.

A BBC szerint Szentpéterváron is nagy tüntetés várható szombaton, egy orosz közösségi oldalon 13 ezren jelezték, hogy résztvesznek a megmozduláson. A múltheti választásokon az országot 12 éve vezető Vlagyimir Putyin pártja megőrizte többségét a parlamentben, igaz korábbi fölénye eltűnt. Azonban a széles körben elterjedt nézetek szerint Puytin pártja átfogó választási csalást követett el, ezért nagyszabású tüntetések kezdődtek. A súlyos csalásokra nemzetközi megfigyelők is figyelmeztettek.

Békésnek mondható tüntetések

Moszkvai idő szerint kora délutánra már legalább 15 vidéki városban - köztük olyanban is, amely nyolc időzónányira van kelet felé - lezajlott a meghirdetett tüntetés. Ezek létszáma néhány száztól körülbelül ezerig terjedt. A kínai határtól körülbelül 30 kilométerre lévő, 580 ezer lakosú Habarovszkban a rendőrök 20 tüntetőt őrizetbe vettek a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Moszkvában a szervezők legalább 30 ezer részvevőre számítottak, köztük több neves ellenzéki politikusra. A rendőrség becslése szerint körülbelül 20 ezren, a szervezők szerint 40 ezren gyűltek össze akkor, amikor még tartott a demonstráció. Ezenkívül szemtanúk szerint összegyűlt körülbelül 1500 tüntető a Vörös térhez közeli Forradalom terén, amely a hatóságok által kijelölt másik helyszíne volt a bejelentett tüntetésnek.