Visszatartja az ENSZ a befagyasztott líbiai pénzt

Vágólapra másolva!
Levelet írtak az új líbiai kormány tagjai az ENSZ-nek, azt kérve, hogy a világszervezet szabadítsa föl a polgárháború kezdetén befagyasztott líbiai pénzügyi eszközöket - írta interentes oldalán a Reuters hírügynökség, a líbiai jegybank elnökére, Szaddek Omar El-Kaberre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Moammer Kadhafi rezsimje elleni lázadás kezdete után nem sokkal, februárban 150 milliárd dollár értékű külföldi líbiai vagyon befagyasztását rendelte el az ENSZ Bizonsági Tanácsa, hogy megakadályozza Kadhafi hozzáférését. Három hónappal a polgárháború befejezése után sem oldották még fel a zárolást, mivel az ENSZ-nek kétségei vannak afelől, hogy az új kormány elég stabil és megbízható ahhoz, hogy rábízza a pénzt.

Az átmeneti kormány azonban azt állítja, hogy sürgősen szüksége lenne ezekre a forrásokra az állami alkalmazottak bérének kifizetéséhez, valamint az újjáépítés megkezdéséhez. Líbia olajexportból származó bevételei potenciális ugyan jelentősek, de a termelés és a kivitel újraindítása időbe telik.

Kadhafi 42 éves uralma augusztusban ért véget, amikor csapatai feladták a fővárost, Tripolit. A diktátort nem sokkal később tűzharcban megölték a felkelők. Családjának egyes tagjai ugyanakkor külföldre menekültek, és a Reuters szerint az ENSZ-ben attól tartanak, hogy a zárolás feloldása után jogot formálnak a vagyonra.