Jordániára is átterjedtek a szíriai elnök elleni tüntetések

Vágólapra másolva!
Tizenhárom civil ember vesztette életét vasárnap Szíriában az ország több régiójában zajló zavargásokban, miközben a Bassár el-Aszad elnök elleni tiltakozások a szomszédos Jordániára is átterjedtek.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal fordult elő vasárnap, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje elleni erőszakos tiltakozások a szomszédos Jordániára is átterjedtek. Szíria ammani nagykövetségét vasárnap reggel mintegy tucatnyi szíriai támadta meg, megsebesítve két diplomatát és négy konzulátusi alkalmazottat.

Egy követségi közlemény szerint a támadók egyikét őrizetbe vették, és a jordániai rendőrség nyolc további személyt letartóztatott. A jordániai rendőrség szóvivőjét nem lehetett elérni, hogy megerősítse a követség állítását.

Ellenzéki aktivisták vasárnapi kezdettel általános sztrájkra szólítottak fel, hogy ezzel is jobb belátásra bírják a kormányt. A felhívásnak meglehetősen nagy arányban tettek az emberek, főleg Homszban, a tiltakozások egyik központjában. Homsz ellenzéki negyedeiben minden üzlet zárva maradt, és kihaltak voltak az utcák szemtanúk szerint. Nem volt oktatás a damaszkuszi egyetem sok karán. Az arab országban a vasárnap munkanap.

Bassár el-Aszad elnök eddig ellenállt a nemzetközi és arab vezetők nyomásának, és visszautasította a távozására vonatkozó követeléseket, és semmi jelét nem adta annak, hogy enyhítene a fegyvertelen tüntetők elleni erőszakos fellépésen.

Megfigyelők szerint polgárháborús állapotok fenyegetik az országot, azt követően, hogy dezertálók megalapították a Szabad Szíriai Hadsereget és egyre többször csapnak össze a kormányerőkkel.

A száműzetésben lévő Szíriai Nemzeti Tanács attól tart, hogy az Aszad-rendszer "tömegmészárlásra" készül Homszban, ahol hetek óta tart az erőszakos megtorlás. A hadsereg a hétvégén katonák ezreit és páncélozott járművek százait vonta össze a körzetben, rohamra készen.

Szíria ellen a közelmúltban az Arab Liga, az Egyesült Államok és az Európai Unió is különböző gazdasági szankciókat hozott, az Arab Liga pedig november közepén az országnak a szervezetbeli tagságát is felfüggesztette. Az egyre jobban elszigetelődő államról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.