Pocsék ízű snapszot osztogat a berlini méregkeverő

 Berlin, karácsonyi vásár, mérgezett pálinkát osztogat egy ismeretlen 
alexanderplatz
Vágólapra másolva!
Titokzatos méregkeverő rontja a hangulatot a berlini karácsonyi vásárokon, aki snapszos üvegcséket kínálgat ismeretleneknek. Múlt szerda óta heten estek össze és kerültek kórházba az ital miatt. A megnyerő mosolyú férfi az egyik fiatal nőnek azt mesélte, éppen most született gyereke, és a tejfakasztó buli előtt szeretne koccintani ennek örömére. A hétvégén felbukkant egy Mikulásnak öltözött támadó is, aki egy 15 éves lányt mérgezett meg.
Vágólapra másolva!

A 23 éves Tanja két barátnőjével éppen a pultot támasztotta a berlini Alexanderplatz karácsonyi vásárán, amikor egy megnyerő mosolyú, jó külsejű negyvenes férfi lépett oda hozzájuk. Azt mondta, hogy éppen apa lett, és tejfakasztó bulira készül. Elővett a táskájából három kicsi snapszos üvegcsét, és kérte, hogy igyanak vele egy citromos vodkát az újszülött egészségére.

"Megkérdeztem, hogy ő miért nem iszik, erre egy másik táskából ő is elővett egy üveget" - mesélte az ápolónőként dolgozó Tanja a Bildnek. A szőke nő szerint utána minden nagyon gyorsan történt. "Az italnak gusztustalan íze volt. Néhány perc múlva az egyik barátnőm teljesen rosszul lett, összeesett. Teljesen elgyengültünk, nem tudtunk megállni a lábunkon. Ekkor a fickó megint hozzánk fordult: azt mondta, orvos, és hogy be tud vinni minket a rendelőjébe." A lányok pánikba estek, Tanja azt mondta, attól félt, hogy mindhárman meghalnak. Segítségért kezdett kiabálni, a vásárlók hívták a mentőket és a rendőrséget, de mire a járőrök odaértek, a támadó a felfordulásban kereket oldott.

A Bild szerint a férfi valamilyen "szex-drogot" adhatott be nekik, amit "folyékony exstasynak" vagy K.O.-cseppnek is hívnak. A szer kis dózisban erős szexuális vágyat vált ki, nagyobb dózisban emlékezetkiesést okoz, túladagolva pedig életveszélyes. Tanja egyike annak az összesen nyolc berlininek, aki a múlt szerda óta rosszul lett és kórházba került, miután különféle karácsonyi vásárokon egy férfi itallal kínálta őket. A méregkeverő eddig az Alexanderplatzon, a Gedächtniskirchénél és az Operaháznál levő karácsonyi vásárokon támadt.

Először szerdán lett rosszul két ember - egy 24 és egy 26 éves nő -, csütörtökön pedig további öt került kórházba. A rendőrség csak szombatra rakta össze a nyomokat, és jelentette be, hogy mérgezés történhetett. Egyelőre nem világos, hogy pontosan mit tartalmaztak az iratok, de a Berliner Morgenpostnak nyilatkozó rendőrök szerint K.O.-cseppekhez hasonlító anyagról lehet szó. A végleges laboreredmény hétfőn születik meg. A hatóságok egyelőre azt sem tudják, hogy mi lehetett a mérgező célja. A személyleírások alapján egy 45 év körüli, 180 centi magas férfiról van szó, akinek rövid sötétszőke haja és kerek arca van, és akcentus nélkül beszéli a németet. Tanja úgy emlékszik, a férfi sötétkék dzsekit és gyapjúsapkát viselt.

A hétvégén újabb mérgezéses eset rontotta az ünnepi hangulatot, az áldozat egy tizenöt éves lány, akit egy Mikulásnak öltözött férfi hívott meg egy italra. A lány éppen egy bevásárlóközpontból készült a karácsonyi vásárra, és a barátnőjére várt. Az ismeretlen férfi az italt papírpohárból kínálta, a lány két-három kortyot ivott belőle. Kisvártatva rosszul lett, hányt, de nem ment kórházba, csak otthon beszámolt a barátjának a rosszullétéről. Amikor a vásárokon napok óta garázdálkodó méregkeverőről szóló hírek eljutottak hozzájuk, az éjszaka folyamán a rendőrséghez fordultak. Ekkor a lányt azonnal kórházba szállították, és vért vettek tőle, közölte a rendőrségi szóvivő, Stefan Yongsing-Yü a Berliner Morgenposttal. A lány vérében egy egyelőre ismeretlen anyagot mutattak ki, amely hasonlít a K.O.-cseppekre. A vizsgálat után a fiatal lány elhagyhatta a kórházat.

Ez az eset némileg kilóg a sorból, mert korábban nem viselt jelmezt a támadó, és nem papírpohárból, hanem lezárt snapszos üvegekből kínálta a mérgezett italt. Hétfőig a személyleírásnál több információval szolgáló tanú nem jelentkezett a berlini rendőrségen, így egyelőre nem tudni, hogy ugyanarról a támadóról van-e szó, vagy kettőről, akik közül a Mikulás-ruhás a múlt heti mérgezéseket próbálja másolni.

A berlini rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt, és addig is figyelmeztet, hogy senki ne fogadjon el idegenektől italt.

Az RTL riportja szerint egyre nő az idegesség a vásárokon, ezért az egyik vásár szervezői megerősítették a biztonsági készültséget. A szervezők szerint igyekezni fognak, de két-három millió látogató között nem lehet mindenkire figyelni. Az operaház előtti vásárt szervező cég viszont közölte, nem hiszi, hogy a támadások valósak, mert a vásár annyira biztonságos, hogy ilyesmi nem történhet meg.