Vesztegetési botránya miatt eltiltják a spanyol király vejét a ceremóniáktól

Vágólapra másolva!
A spanyol király lányának, Cristina hercegnőnek a férje a gyanú szerint kitalált szolgáltatásokról állított ki fiktív számlákat, amelyeken keresztül saját cégébe mentett át több millió euró regionális kormányzati pénzt. Inaki Urdangarin lehet a spanyol királyi ház első olyan tagja, aki a vádlottak padjára kerül.
Vágólapra másolva!

Eltiltják a hivatalos ceremóniáktól a spanyol király egyik vejét, miután korrupciós gyanúba keveredett - közölte hétfőn újságírók előtt Rafael Spottorno, a spanyol királyi udvartartás egyik vezetője.

A Spanyolországban nagy port kavart vesztegetési botrány főszereplője, Inaki Urdangarin, aki I. János Károly egyik lányának, Cristina hercegnőnek a férje - egy közhasznú alapítvány elnökeként az ügyben szintén gyanúsított társával, Diego Torresszel együtt állítólag 2004 és 2007 között több millió euróra tett szert a Baleár-szigeteken és Valencia tartományban a regionális kormányzati pénzekből.

Az alapítvány - az ügyészség jelentése szerint - irreálisan magas árakon rendezett kongresszusokat, valamint fiktív számlákat állított ki különböző, kitalált szolgáltatásokra. Urdangarin az alapítvány bevételének egy részét a gyanú szerint saját cégébe mentette át.

Urdangarin személyében először kerülhet a vádlottak padjára a spanyol királyi ház egyik tagja. Az ügy azért is kellemetlen I. János Károly számára, mert lányának, Cristina hercegnőnek saját cége van, amelynek számlájára Urdangarin is utalt összegeket. A bíróság ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi vizsgálatot kizárólag a király veje ellen indították.