Négyen meghaltak egy gránátos támadásban Liege központjában

terrorizmus, bomba, merénylet, támadás, belgium, Liége
Vágólapra másolva!
Négyen meghaltak kedden délután a belgiumi Liege központjában, amikor gránátok robbantak egy buszmegállónál. A támadók számáról ellentmondó hírek érkeznek. Egyesk források szerint többen voltak, akik közül egy meghalt, többen tűzharcot folytattak a rendőrökkel, a város polgármestere azonban egy tettesről tud, aki tüzet is nyitott az emberekre, ám egy gránát vele is végzett. Ő a négy áldozat egyike. A belga rendőrség nem sokkal délután négy előtt közölte: ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Több robbanás rázta meg Liege központját kedd délután, miután ismeretlen fegyveresek gránátokkal és lőfegyverekkel támadtak egy zsúfolt buszmegállóra - írta kedden kora délután a BBC internetes oldala belga sajtóbeszámolókra hivatkozva. A belga sajtó szerint a robbanások következtében legalább négyen meghaltak (köztük egy támadó) és hatvannégyen megsérültek.

Arról, hogy pontosan mi történt a városban, igen ellentmondóak a beszámolók. Belga lapok első értesülései szerint három vagy négy fegyveres támadta meg délután fél egykor a Saint Lambert téri buszmegállót. A De Redactie című belga internetes portál szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a támadók előbb gránátokat dobtak a megállóra, majd tüzet nyitottak, mire a környéken pánik tört ki. A Le Vif című belga hírportál szerint az egyik támadó egy negyven év körüli férfi volt, aki egy közeli pékség felett található magaslatról dobott robbanószerkezeteket a buszmegállóra. A belga lapok képeket is közöltek a helyszínről, ahol már csak rendőrök állnak, miközben a járdán hatalmas vérfoltok láthatók.

A brit Guardian viszont később a város polgármesterének nyilatkozatát idézte, aki a La Meuse című lapnak azt mondta: tájékozódott a rendőrségen, ahol egy támadóról tudnak, aki gránátokkal és Kalasnyikovval volt felszerelkezve. Állítólag belelőtt a tömegbe, majd egy gránát vele is végzett.

A sérültek számáról végig ellentmondásos hírek érkeztek. A rendőrség először 10-12 sérültről, a BBC később 25 sérültről írt. A belga Le Soir szerint a liege-i ügyész később közölte, hogy összesen 47 sérültről tudnak, akik közül 7 súlyos állapotban van. A Le Soir saját értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy egy kétéves gyereket életveszélyes állapotban szállítottak a liege-i Saint Joseph kórházba. A lap kedden délután hivatalos forrásokra hivatkozva közölte: összesen hatvannégyen sérültek meg Liege-ben, négyen azonban életüket vesztették, köztük egy támadó is

Útlezárás és tűzharc

A De Redactie kora délután arról számolt be, hogy a rendőrség lezárta Liege központját és az oda vezető főutakat. A városközpontban fegyveres rendőrök járőröztek, a helyszínre a BBC szerint bombaszakértőket küldtek. A mentőszolgálat felszólította a járókelőket, hogy húzódjanak be a középületekbe vagy üzletekbe, és ott keressenek fedezéket, mivel még több fegyveres is szabadon mászkálhat a városban. A francia Le Monde szerint ezért sok diák a környékbeli iskolákban rekedt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ynfgbATQ9XziCzfm

Videó a helyszínről a támadás után

A BBC szerint a rendőrök elfogtak egy támadót, de a tűzharc ezután is folytatódott. A Le Vif szerint a rendőrök üldözőbe vették a támadókat, és még egy órával a támadás után is lövöldözés hallatszott az utcákon. A BBC három előtt nem sokkal azt írta, hogy az egyik támadó a közeli Igazságügyi Palotában keresett menedéket, ezt a La Libre Belgique is megerősítette. A német RTL úgy tudja, hogy egy harmadik támadó öngyilkosságot követett el. A liege-i ügyész szerint a támadó, aki öngyilkosságot követett el, korábban Kalasnyikovval lövöldözött, de a táskájában még több bevethető gránát is volt.

A város polgármestere egyébként a Nouvel Observateur című lapnak azt mondta, hogy a három támadó ki akart szabadítani valakit a bíróságról, amely a téren található. Közben kiderült az is, hogy a halott támadónak már volt dolga a rendőrséggel. A Le Soir szerint bizonyos Nordine Amraniról van szó, akit három éve 58 hónap börtönre ítéltek engedély nélküli fegyvertartásért. Azt akkor 29 esztendő férfi lakásán ezenkívül 2800 tő cannabis növényt is találtak.

Forrás: Twitpic
Fegyveres rendőrök futnak a tömegben. További képekért kattintson!

A Saint Lambert tér a déli órákban rendkívül zsúfolt volt a közeli karácsonyi vásár miatt, ezért is sérülhettek meg olyan sokan a támadásban. A Le Monde szerint a mentők egy ideiglenes kórházat állítottak fel a karácsonyi vásár helyszínén, hogy ott tudják ellátni a több tucat könnyebb sérültet