A tüntetések miatt blokád alá vettek egy falut a kínai hatóságok

Vágólapra másolva!
Közel egy hete tart blokád alatt a kínai rendőrség az ország déli részén egy falut, amelynek lakói azt mondják, hogy eltökélten folytatják tiltakozó mozgalmukat az ottani földkisajátítások ellen. A dühös tüntetők azt állítják, hogy a rendőrök agyonverték egyik bebörtönzött társukat.
Vágólapra másolva!

A Kuangtung tartománybeli Vukan lakói azzal vádolják a helyi rendőröket, hogy agyonvertek egy falubelit, Hszüe Csin-pót. A férfit az után vették harmadmagával őrizetbe, hogy szeptemberben a kisajátítások elleni tüntetés élére állt. A rendőrség azt állítja, hogy a 42 éves férfi természetes halállal halt meg. A kórházban kiállított halotti bizonyítvány szerint halálát szívműködési zavar okozta, és a testén erőszaknak semmilyen nyoma nem volt látható - írta a Hszinhua hivatalos hírügynökség. A falu lakói ugyanakkor továbbra is megkérdőjelezik a hivatalos jelentést, és vissza akarják kapni a holttestet, ebbe azonban a helyi hatóságok nem egyeznek bele.

A falut rendőr- és tűzoltóautók vették körül - mondta név nélkül az egyik lakos a BBC-nek, hozzátéve, hogy nem adják fel a harcot a korrupt káderek letartóztatásáért. Lufeng város hatóságai, amelyhez a falu igazságügyileg tartozik, azt közölték, hogy a rendőrség, a rohamrendőrség és a tűzoltók "a stabilitás fenntartása" céljából vették körül vízágyúkkal a falut.

A Hszinhua arról is írt, hogy Hszüe és más falubeli tüntetők szeptemberben betörtek a rendőrségre, és megrongálták a rendfenntartó erők hat járművét is - amit Hszüe egyébként elismert. Vukan lakói azzal vádolják a helyi hatóságokat, hogy nem ajánlottak fel kártalanítást a parasztok földjeiért, a hatóságok viszont azt állítják, hogy mindenben a törvényes eljárást követték.

A földkisajátítások ügye súlyos problémává vált Kínában, ahol a parasztok azzal vádolják a korrupt helyi kádereket, hogy rossz szándékú ingatlanfejlesztőkkel összejátszva igyekeznek meggazdagodni.