Megkezdődött az egyiptomi választások második szakasza

Vágólapra másolva!
Két napig lehet leadni a voksokat az egyiptomi törvényhozási választások szerda reggel kezdődött második szakaszában. Az első fordulóban a szavazatok többségét megszerző iszlamisták további alsóházi helyek megszerzésére számítanak.
Vágólapra másolva!

Szerdán - helyi idő szerint reggel 8 órakor - elkezdődött az egyiptomi törvényhozási választások második szakasza az ország területének harmadán. A voksolás a múlt hónapban tartott első szakaszában az iszlamista Muzulmán Testvériség pártja gyűjtötte be a legtöbb szavazatot. A BBC csatorna online oldala arról ír, hogy az iszlamisták a második körben is hasonló sikerekre számítanak: újabb képviselői helyeket akarnak megszerezni a parlament alsóházában.

A második körben újabb kilenc tartomány - többek között Asszuán és Szuez - összesen 18,8 millió választópolgára jogosult arra, hogy az urnákhoz járuljon. A voksokat még csütörtökön is le lehet adni. Az ország utolsó harmada januárban választhatja meg képviselőit, majd 2012 közepén tarthatják az elnökválasztást. A háromszakaszos szavazáson a 498 fős törvényhozás feltöltéséről döntenek, ami az első lépés afelé, hogy a katonai helyett polgári kormány kerüljön az észak-afrikai ország élére.

A helyi média értesülése szerint néhány képviselőjelölt panaszt tett amiatt, hogy riválisai - egyrészt a Hoszni Mubarak egykori pártjának táborából valók, másrészt az iszlamisták - még hétfőn is röpiratokat terjesztettek és plakátokat függesztettek ki jelöltjeik népszerűsítésére, annak ellenére, hogy ez tilos volt.

A múlt hónapban erőszakos utcai tüntetések voltak Egyiptomban a hadsereg ellen: a megmozdulásoknak 42 halálos áldozata volt, ennek ellenére a törvényhozási választások első szakasza viszonylag békésen lezajlott.