Mérgező alkohol ölt meg több tucat embert Indiában

Vágólapra másolva!
Közel százan kerültek kórházba, és legalább 33-an meghaltak kedden este India déli részén, miután metilalkohollal dúsított italból ittak.
Vágólapra másolva!

Legalább 33 ember vesztette életét kedden mérgező alkohol miatt India déli részén, Nyugat-Bengál tartományban - írja a brit BBC az indiai hatóságok jelentésére hivatkozva. A rendőrség négy embert vett őrizetbe, közel száz embert még mindig kórházban ápolnak azok közül, akik ittak a metilalkohollal dúsított röviditalból. A hasonló esetek gyakoriak Indiában - írja a BBC.

A múlt héten az indiai Gujarat államban hoztak új törvényt, amely szerint halállal büntethetik azt, aki mérgező alkoholt állít elő, vagy értékesít. Gujarat egyébként az egyetlen indiai állam, ahol tilos az alkoholfogyasztás. Nyugat-Bengál egyik vezető tisztviselője szerint olyan súlyos a mostani mérgezés mértéke, hogy az egyik helyi kórház már megtelt, több sérültet pedig kénytelenek voltak Kalkuttába szállítani.

Az illegálisan előállított alkohol egy adagja nagyjából negyven forintba kerül Indiában, és tömegek, főként napszámban dolgozó munkások fogyasztják. A "desi daroo"-nak nevezett italt sokszor metilalkohollal dúsítják, ez a vegyület pedig sokszor okoz hányásos tüneteket, időnként még halált is.