Őrizetben marad Julija Timosenko

Vágólapra másolva!
Rossz egészségi állapotára hivatkozva nem jelent meg fellebviteli tárgyalásán a hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, akinek elutasították a beadványát, így továbbra is őrizetben marad A kijevi fellebbviteli bíróság épületénél a volt kormányfő több száz híve ismét összecsapott a rendőrséggel.
Vágólapra másolva!

Elutasította a kijevi fellebbviteli bíróság Julija Timosenko ügyvédeinek beadványát, így a volt ukrán kormányfő továbbra is őrizetben marad. A bíróság előtt az ellenzéki politikus hívei ismét összecsaptak a rendőrökkel. A szimpatizánsok a tárgyalóterembe szerettek volna bejutni. A rendvédelmi erők végül beengedték a bíróság épületébe Timosenko pártjának parlamenti képviselőit.

Julija Timosenko távollétében kezdődött meg Kijevben a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt ukrán kormányfő fellebbviteli perének szerdai tárgyalási napja. Timosenkót nem szállították a bíróságra - jelentette be Olena Szitajlo bírónő, majd megkezdték a felek beadványainak tárgyalását. Az elítélt előző nap sem jelent meg a tárgyaláson, rossz egészségi állapotára hivatkozva.

A bíró megítélése szerint a bíróság nem kapott "bizonyítékot Timosenko nem kielégítő egészségi állapotára vonatkozóan", így nem változtatta meg az őrizetbe vételről első fokon hozott bírósági döntést. A bíró azt a kérést is elutasította, hogy az újságírókat beengedjék a tárgyalóterembe. A védelem kérte, hogy engedjék be az újságírókat és riportereket a terembe, hogy élőben közvetíthessék az eseményeket. A védelem további beadványokat nyújtott be, többek között kérte újabb ügyészségi nyomozás lefolytatását az ügyben.

A kijevi fellebbviteli bíróság épületénél a tárgyalás kezdete előtt a volt kormányfő több száz híve gyűlt össze. Az épületet jelentős rendőri erők védték, akik akadálytalanul engedték be az épületbe a sajtó képviselőit. Ez utóbbiak a konferenciateremben zártláncú televízión követik az eseményeket.

A volt kormányfő augusztus 5. óta van őrizetben egy kijevi fogdában. Október 11-én egy kijevi kerületi bíróság első fokon hétévi börtönbüntetésre, közel 200 millió dollárnyi kártérítés kifizetésére és vezető tisztségek betöltéséről három évre való eltiltásra ítélte hivatali hatalommal való visszaélés vádjával, az ügyészség szerint Ukrajna számára jelentős anyagi kárt okozó 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötése miatt. Timosenko tagadja a vádat, és azt hangoztatja, hogy legfőbb politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök politikai bosszújának az áldozata.